Гени, останали у нас още от неандерталците, могат да доведат

...
Гени, останали у нас още от неандерталците, могат да доведат
Коментари Харесай

Неандерталски гени ни правят уязвими за К-19

Гени, останали у нас още от неандерталците, могат да доведат до изключително тежко протичане на К-19, демонстрира ново изследване, представено от. Изследването разсъни огромен интерес освен в научните среди.

Двама шведски откриватели са разкрили у неандерталеца ген, който покачва до три пъти риска от тежко протичане на К-19.
Щефан Шифелс от института за история на човечеството "Макс Планк " счита, че изследването е доста безапелационно.

"Става дума за разновидност в един-единствен ген, която може да повлияе на степента на болестта, и още по-точно: два пъти нараства рискът да се наложи болнично лекуване. " - показва той.

Но към този момент не е известно за какво от този генетичен вид произтичат по-високи опасности за болест с К-19, Сигурно е обаче, че който се надява изследването да подкрепи лекуването на К-19, ще остане отчаян - задачата на шведските откриватели е да реализират прогрес в познанията за човешкия геном.

"Проучването се пробва да откри доколко геномът на неандерталеца се разграничава от този на днешните хора и на кои места сме наследили същия геном ", отбулязва Шифелс. За него изгодата от труда на шведските учени е, че подкрепя отговора на въпросите - от кое място идваме и по какъв начин действа човешкият генезис.

"Това е нереално познание, от което не би могло да има директна изгода, само че то придобива огромна новост около К-19 ", прецизира той.
Автори на изследването са шведските откриватели Хуго Зеберг и Сванте Пебо, които от дълго време учат неандерталците. Сванте Пебо е считан за създател на палеогенетиката.

През 2010 година той и неговият екип съумяват да реконструират първата версия на генома на неандерталеца на основата на кости на възраст 10 хиляди години. Чрез направеното съпоставяне сред генома на неандерталеца и този на актуалния човек, учените стигат до извода, че ние имаме към два % от ДНК на неандерталеца и това е повлияло на човешката еволюция.

Така да вземем за пример, то е укрепило нашата имунна система, само че и до през днешния ден е причина за неустойчивост към избрани болести - в това число К-19. Двамата шведски специалисти са открили, че тази версия на генния клъстер, която е обвързван с нараснал риск, е доста сходна с генетичната секвенция на един неандерталец от Хърватия, живял преди 50 000 години.

"Както проличава - генетичното завещание на неандерталеца има трагични последици по време на настоящата пандемия. И би трябвало час по-скоро да се разбере за какво това е по този начин. " - споделя Сванте Пебо.

Генетичният рисков вид не е разпределен отмерено в другите елементи на света. "Мутацията на гена, който е имал неандерталецът, и който ние сме наследили от него, се носи в Европа от всеки дванайсети. Докато в Африка съвсем не се среща. " - изяснява Шифелс.

Според него от изключително значение е хромозомата 3, която учените свързват с К-19. Хромозомите съдържат хиляди гени. И по този начин наред с другото може да се откри дали у пациентите, при които болестта протича по-тежко, избрана разновидност се среща по-често, в сравнение с при останалите.

Всички ние носим в себе си милиони разновидности - т.е. генетични отлики. Тези разновидности не се наследяват самостоятелно, а кардинално като блок. Този блок, който учените в този момент са разпознали, демонстрира огромно подобие с неандерталците. "Сега, около Ковид-19, внезапно се вижда, че тази разновидност, която носим от десетки хиляди години, досега не е предизвикала нищо неприятно. Но в този момент води до този драматичен резултат. " - установи Шифелс.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР