Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви в телефонен разговор

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви в телефонен разговор
Коментари Харесай

В ООН обнадеждени за спора за името на Македония

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш съобщи в телефонен диалог с македонския министър председател Зоран Заев по-рано през днешния ден, че го поздравява за промените, осъществявани от държавното управление в Скопие, в това число и за позитивния метод в връзките със прилежащите страни. Също по този начин договорът за добросъседство с България е оценен позитивно и е изтъкнато, че като се изключи че е подобрил двустранните връзки, той има позитивно въздействие и върху връзките сред съседите в района. От името на Организацията на обединените народи Гутериш е подкрепил диалозите с Гърция под егидата на медиатора Матю Нимиц. Той счита, че има позитивна динамичност и опция за реализиране на взаимно задоволително решение, съобщи БГНЕС.

Гутериш разгласи, че ще приказва и с гръцкия министър председател Алексис Ципрас и съобщи, че предизвиква двамата министър-председатели и държавните управления на двете страни да продължат да работят за разрешаването на отдавнашния спор, оповестява държавната пресслужба в Скопие.

Министър-председателят Заев е благодарил на генералния секретар на Организация на обединените нации и за уговорката на медиатора Нимиц, който от дълго време работи за намиране на взаимно задоволително решение. Заев е на мнение, че Договорът с България е подобрил двустранните връзки и е съдействал за увеличение на търговията сред двете страни, само че също по този начин работи насърчително и за превъзмогването на казуса, който Република Гърция има с конституционното име на Република Македония.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР