Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова Русия да не

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова Русия да не
Коментари Харесай

Шефът на ООН призова Русия да не спира АЕЦ Запорожие -

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш прикани Русия да не изключва следената от нея Запорожката АЕЦ от енергийната мрежа на Украйна , съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция. Призивът идва на фона на взаимните обвинявания сред Киев и Москва за обстрел в региона на централата.

" Съвсем ясно е, че електричеството, създавано от Запорожката АЕЦ, е украинско електричество и този принцип би трябвало да се съблюдава ", съобщи Гутериш на конференция по време на визитата си на пристанището на Одеса.

Операторът на украинските централи " Енергоатом " изрази опасения, че Русия, която управлява от март най-голямата на територията на Европа АЕЦ, може да я изключи от украинската електропреносна мрежа.

" Разполагаме с данни, че съветските окупатори възнамеряват да спрат реакторите и да ги изключат от линиите за доставки на енергийната система на Украйна ", уточни операторът в Телеграм.

Според " Енергоатом " съветските военни са лимитирали достъпа на личния състав до централата и са в развой на доставка на дизелови генератори, които да бъдат включени след прекъсването на реакторите.

През последните седмици Москва и Киев се упрекват взаимно за обстрелването на нуклеарната централа в Южна Украйна, което още веднъж разсъни страховете от пораждане на сериозна злополука в Европа.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш разяснява през вчерашния ден, че " възможното причиняване на вреди в Запорожката АЕЦ би било самоубийство " и прикани за демилитаризиране на централата.

Вчера той разгласи, че каквито и да било вреди на централата би било. И още веднъж прикани за демилитаризиране на най-голямата атомна електроцентрала в Европа.

Междувременно и турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който преди ден в Ловов имаше тристранна среща с
украинския си сътрудник Володимир Зеленски и генералния секретар на Организация на обединените нации, заяви, че ще приказва с Владимир Путин за обстановката в Зопоржката АЕЦ и за настояването на украинския президент Володимир Зеленски Русия да заминира региона на централата. Ердоган прикани МААЕ да предприеме необходимите ограничения за обезпечаването на сигурността на централата и добави, че Европа не желае различен Чернобил.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР