Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви днес в Скопие,

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви днес в Скопие,
Коментари Харесай

Столтенберг в Скопие: Виждам нарастване на напрежението

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи през днешния ден в Скопие, че не вижда военна опасност против никой от съдружниците на НАТО в района, само че това, което следи, е повишаване на напрежението в Косово, както и на напрежението в Босна и Херцеговина, съобщи БГНЕС.

„ Ние сме загрижени за развиването на обстановката в някои страни от района, само че би трябвало да се признае силата и смисъла на НАТО. Ние сме тук от години. Увеличихме наличието си в Косово и, несъмнено, сме внимателни и следим обстановката от близко. Става дума по-скоро за това по какъв начин да помогнем за стабилизирането на прилежащите ни страни. Намирам за доста потребно да седнем с всички водачи от района и да потвърдим и споделим оценките си “, сподели Столтенберг след взаимната конференция след неофициалната среща на водачите на НАТО от района.



Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски уточни, че провеждането на тази среща в Скопие е още едно удостоверение, че страната му е скъп сътрудник в НАТО и фактор на непоклатимост в района.

" Искам да поздравявам още един път генералния секретар на НАТО Столтенберг. Радвам се, че през днешния ден Северна Македония е хазаин на неофициалната среща на водачите на страните - членки на НАТО, от района. Още един път се удостоверява нашата роля като фактор на сигурността в района, само че и като държава-членка на НАТО. Ние сме безрезервно фокусирани върху осъществяването на отговорностите си като част от алианса ", съобщи Ковачевски.



" Нашите жители би трябвало да се гордеят, че живеят в страна-членка на НАТО, която има извънредно равнище на сигурност ", добави той.

„ районен съд Македония е скъп съдружник в НАТО. Скопие способства за сигурността и стабилността в Западните Балкани. Страната взе участие в КФОР, стреми се към 2 % разноски за защита и изрично е жигосала съветската експанзия в Украйна. НАТО може да разчита на Северна Македония и Северна Македония може да разчита на НАТО “, съобщи Столтенберг.

Лидерите от съдружниците на НАТО в Западните Балкани означиха значимостта на алианса в района. Като се обърна внимание на методите за превъзмогване на проблемите със сигурността в района.

“Необходимо е НАТО да участва по-активно в Косово, изключително да ангажира повече войски за защита на границата сред Косово и Сърбия, която е източник на проблеми със сигурността, откъдето идват лица и групи, които целят да дестабилизират Косово ”, каа министър председателят на Албания Еди Рама.

Министър-председателят на Черна гора Милойко Спаич посочи, че Черна гора е една от дребното страни, които нямат проблеми със съседите си.

„ Сложната конюнктура на сигурност изисква непрекъснати старания. Черна гора, която няма проблеми със своите съседи, ще продължи да играе градивна роля в района “.

„ Трябва да го използваме, с цел да изградим мостове в района. Трябва също по този начин да използваме стопанската система, с цел да преодолеем историческото завещание на района, което разрешава на трети страни да имат доста повече присъединяване в района, в сравнение с би трябвало “, сподели Спаич.

Президентът на Хърватия Зоран Миланович се съгласи, че конгрес на страните от Югоизточна Европа би бил значим и заслужава внимание.

„ Предложение да се намерения за конгрес, в който да вземат участие страните от Югоизточна Европа, може би още няколко страни и, което е доста значимо, Белград, Прищина и Сараево. Смятам, че заслужава вниманието на първо място на НАТО и на генералния секретар. Той ще реши дали е допустимо и осъществимо. Разбира се, и тези три столици “ сподели Миланович.

НАТО участва в Югоизточна Европа, наред с други неща, посредством интервенцията на КФОР в Република Косово и посредством поддръжката на интервенцията на EUFOR Althea в Босна и Херцеговина.

Столтенберг беше на обиколка в Западните Балкани, като посети Северна Македония, Босна и Херцеговина, Косово и Сърбия.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР