Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че военният алианс

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че военният алианс
Коментари Харесай

НАТО няма планове да изпраща войски в Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че военният алианс няма проекти да изпраща бойни елементи в Украйна на фона на известията, че някои западни страни може да обмислят изпращането на войски в опустошената от война страна, оповестява Асошиейтед прес.

„ Съюзниците от НАТО дават невиждана поддръжка на Украйна. Правим това от 2014 година и я засилихме след пълномащабната инвазия. Но няма проекти за бойни елементи на НАТО на място в Украйна “, сподели Столтенберг.

Преди визитата си в Париж в понеделник, където високопоставени чиновници от над 20 страни разискаха разновидности за увеличение на помощта за Украйна, министър-председателят на Словакия Роберт Фицо сподели, че някои обмислят дали да сключат двустранни съглашения за изпращане на войски в Украйна, с цел да ѝ оказват помощ да се отблъсне съветската инвазия.

Фицо сподели, че държавното управление му не възнамерява да предложи изпращане на словашки бойци, само че не даде детайлности за това кои страни може да обмислят сходни покупко-продажби или какво ще вършат войските в Украйна.

Председателят на Народното събрание Петър Пелегрини също сподели, че Словакия няма да разполага войски там.

Чешкият министър председател Петр Фиала също отхвърли коментар, само че акцентира, че „ Чехия сигурно не желае да изпраща свои бойци в Украйна “.

Премиерът Доналд Туск също сподели във вторник, че Полша не възнамерява да изпраща свои войски в Украйна.

Столтенберг сподели пред АП, че „ това е война на експанзия от страна на Русия против Украйна, жестоко нарушаваща интернационалното право. Съгласно интернационалното право, Украйна, несъмнено, има право на самозащита и ние имаме право да ги подкрепим в отстояването на това право “.

НАТО като съюз дава на Украйна единствено несмъртоносна помощ и поддръжка като медицински консумативи, униформи и зимно съоръжение, само че някои членове изпращат оръжия и муниции двустранно или групово, показва Асошиейтед прес.

Всяко решение организацията да изпрати войски ще изисква единомислеща поддръжка от всички страни членки.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР