Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза пред Асошиейтед прес,

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза пред Асошиейтед прес,
Коментари Харесай

Столтенберг: НАТО няма планове да изпраща бойни части в Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг сподели пред Асошиейтед прес, че военният алианс няма проекти да изпраща бойни елементи в Украйна на фона на известията, че някои западни страни може да обмислят да стъпят на земята в опустошената от война страна.
Столтенберг сподели, че „ съдружниците от НАТО дават невиждана поддръжка на Украйна. Правим това от 2014 година и засилихме след пълномащабната инвазия. Но няма проекти за бойни елементи на НАТО на място в Украйна.
Преди визитата си в Париж в понеделник, където високопоставени чиновници от над 20 страни разискаха разновидности за увеличение на помощта за Украйна, министър-председателят на Словакия Роберт Фицо сподели, че някои обмислят дали да сключат двустранни съглашения за изпращане на войски в Украйна, с цел да й оказват помощ да отблъсне съветска инвазия.
Фицо сподели, че държавното управление му не възнамерява да предложи изпращане на словашки бойци, само че не даде детайлности за това кои страни може да обмислят сходни покупко-продажби или какво ще вършат войските в Украйна.
Председателят на Народното събрание Петер Пелегрини също сподели, че Словакия няма да разполага войски там.
Чешкият министър председател Петр Фиала също отхвърли коментар, само че акцентира, че „ Чехия сигурно не желае да изпраща свои бойци в Украйна “.
Премиерът на Полша Доналд Туск също сподели във вторник, че „ Полша не възнамерява да изпраща свои войски в Украйна “.
Като изключи опцията за военни дейности на НАТО, Столтенберг сподели пред АП, че „ това е война на експанзия от страна на Русия против Украйна, жестоко нарушаваща интернационалното право. Съгласно интернационалното право, Украйна, несъмнено, има право на самозащита и ние имаме право да ги подкрепим в отстояването на това право.
НАТО като съюз дава на Украйна единствено несмъртоносна помощ и поддръжка като медицински консумативи, униформи и зимно съоръжение, само че някои членове изпращат оръжия и муниции двустранно или групово. Всяко решение организацията да изпрати войски ще изисква единомислеща поддръжка от всички страни членки.
Идеята за слагане на ботуши на земята до момента беше табу, изключително откакто НАТО се стреми да избегне въвличането в по-широка война с нуклеарно въоръжената Русия. Поддръжниците на Украйна обаче последователно предоставиха повече високотехнологични и далекобойни оръжия, откогато Русия нахлу преди две години.
Френският президент Еманюел Макрон сподели в понеделник, че изпращането на западни войски на място в Украйна не би трябвало да се „ изключва “ в бъдеще, защото пълномащабното навлизане на Русия продължава към този момент трета година.
„ Ние ще създадем всичко належащо, с цел да не може Русия да завоюва войната “, сподели френският водач, откакто беше хазаин на срещата в Париж. Въпреки че акцентира, че „ през днешния ден няма консенсус “ за изпращане на комбинирани сили, той сподели също, че „ нищо не може да бъде изключено “.
Конференцията се организира тъкмо откакто Франция, Германия и Обединеното кралство подписаха 10-годишни двустранни съглашения за сигурност с Украйна в символ на дълготрайна поддръжка, до момента в който Киев работи за подсилване на западната поддръжка.
Европейските народи се тормозят, че Съединени американски щати ще откажат поддръжката, защото помощта за Киев е арестувана в Конгреса. Те също имат опасения, че някогашният президент Доналд Тръмп може да се върне в Белия дом и да промени курса на политиката на Съединени американски щати на континента.
Няколко европейски страни, в това число Франция, показаха поддръжка в понеделник за самодейността, стартирана от Чехия, за закупуване на снаряди за Украйна отвън Европейския съюз, споделиха участници в срещата.
Макрон сподели, че ще бъде основана нова коалиция за доставка на ракети със междинен и огромен обхват. Франция разгласи предишния месец доставката на 40 спомагателни крилати ракети с огромен обхват на деяние Scalp.
В изявление предходната седмица Столтенберг не се опълчи на концепцията на Украйна да бъде разрешено да употребява западни оръжия за удари по цели в Русия. Някои страни са наложили ограничавания върху потреблението на материалите, които дават, като желаят те да се употребяват единствено в Украйна.
„ Всеки съдружник би трябвало да реши дали има някои ангажименти по отношение на това, което доставя “, сподели Столтенберг пред радио „ Свободна Европа “. Но, сподели той, правото на Украйна на самозащита „ включва и удари по законни военни цели, съветски военни цели, отвън Украйна.”

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР