Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел

...
Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел
Коментари Харесай

МААЕ: Иран маха 27 камери за наблюдение в свои ядрени обекти

Генералният шеф на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Гроси заяви през днешния ден, че Иран отстранява 27 камери за наблюдаване от нуклеарни обекти в страната, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция. Ръководителят на организацията на Организация на обединените нации направи това изявление на ненадейно свикана конференция във Виена.

Гроси сподели, че тази стъпка насочва съществено предизвикателство към напъните на МААЕ. Иран към този момент не е удостоверил тази информация.

Ръководителят на МААЕ сподели, че с това в Иран ще останат към 40 камери. Обектите, където камерите ще бъдат отстранени включват подземното оборудване за обогатяване на уран в Натанз, както и оборудването в Исфахан, сподели Гроси.

" В доста напрегната обстановка сме с договарянията (за нуклеарната сделка), които са в застой ", сподели генералният шеф на МААЕ и добави: " Сега тази картина се утежнява, и както можете да видите тя въобще не е приятна ".

През вчерашния ден Иран заяви, че изключва две камери на МААЕ, които се употребяват за наблюдаване на обогатяването на уран в Натанз. Гроси сподели, че измежду изключените камери е една, която е от основно значение за следенето до какъв % Иран обогатява уран в Натанз.

МААЕ, която има за цел да следи, че иранската нуклеарна стратегия има кротичък темперамент и е за цивилен цели, може да продължи инспекциите и разполага с други принадлежности, само че решението на Техеран води до по-малко бистрота и повече подозрения, разясни Гроси, представен от Франс прес. Той прикани Иран да възобнови разговора.

Ако блокажът обаче продължи, след три-четири седмици МААЕ към този момент няма да може да дава информацията, нужна за наблюдаване на иранската нуклеарна стратегия, сподели ръководителят на организацията. Това, по думите му, ще нанесе съдбовен удар по съглашението от 2015 година, предвиждащо ограничение на нуклеарните действия в подмяна на облекчение на интернационалните наказания.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР