Генералната дирекция за въоръженията (DGA) на френското министерство на отбраната

...
Генералната дирекция за въоръженията (DGA) на френското министерство на отбраната
Коментари Харесай

Франция тества първата си хиперзвукова ракета

Генералната дирекция за въоръженията (DGA) на френското министерство на защитата разгласи изстрелването на първата хиперзвукова ракета VMaX от полигон на югозападното крайбрежие на страната, покрай Бордо. Подробностите по обясними аргументи са нищожни, само че е известно, че машината е била ускорена до нужната скорост благодарение на модифицирана геофизична ракета. От отбранителната компания обявиха, че се стремят да разработят нова технология, способна да заобиколи и най-надеждните системи за противоракетна защита.

„ Това полетно тестване на доста комплицирана и огромна траектория бе невиждано техническо предизвикателство, което проправя пътя за бъдещето на нашата национална хиперзвукова стратегия “, обявиха от организацията.

Прототипът падна във водите на Атлантическия океан. Все още няма информация за триумфа на теста; специалистите към момента събират данни, написа Ройтерс.

През 2019 година DGA подписа контракт с аерокосмическата компания Ariane Group и лабораторията за аеронавтика и защита Onera за създаване на стратегия за хиперзвуков планер, който се отделя от ракетите с отвесно политане след постигане на Мах 5 (над 6100 км/ч). По принцип тези ракети се издигат на височина от няколко десетки километра и отделят бойната глава, която поразява задачата със свръхзвукова скорост.

Бойните глави на планерите могат да бъдат стандартни, кинетични или нуклеарни, според от предназначението им. За разлика от балистичните ракети, чиито траектории не се трансформират след изстрелването, хиперзвуковите глайдери и ракети могат да трансформират посоката си на придвижване при високи скорости.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР