Газът в Европа поевтинява за трети пореден ден на търговия

...
Газът в Европа поевтинява за трети пореден ден на търговия
Коментари Харесай

Газът в Европа продължава да поевтинява, достигайки цена около 55 евро за мегаватчас


Газът в Европа поевтинява за трети следващ ден на търговия от началото на седмицата, защото изобилните доставки, към момента високите равнища на запълняемост на газохранилищата и предстоящото в околните дни завръщане на по-мекото зимно време спомагат за облекчение на енергийната рецесия в района.

Към 17.30 часа българско време февруарските фючърси на нидерландския газов хъб TTF поевтиняват в границите на деня с близо 5% към 55 евро за мегаватчас, задълбочавайки 13-процентния спад от предходните два дни и отправяйки взор към 16-месечното дъно към 51,40 евро/MWh, достигнато на 17-и януари. В рамките ня януари газът към този момент поевтинява с към 25%.

Очаква се търсенето на синьо гориво да намалее през идващите няколко дни, защото има прогнози, че температурите ще стартират още веднъж да се покачват след внезапно захлаждане напоследък. Има и упования за повече полутечен природен газ, защото основният експортен терминал в Съединени американски щати Freeport LNG подхваща стъпки за рестартиране на активността си, откакто беше затворен през предишното лято поради детонация. Ремонтът е приключен и се търси отчасти рестартиране, макар че към момента няма изясненост по отношение на доставките, защото са нужни спомагателни утвърждения, показват от компанията.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)



Силните доставки на полутечен природен газ и високите ресурси в газовите складове, които са много над естественото за сезона (запълняемост на 77% към 23-ти януари, съгласно данните на Gas Infrastructure Europe) с помощта на пониженото ползване и относително меката зима, доста намалиха цените на синьото гориво през последните няколко седмици. Това кара някои политици и икономисти да допускат, че най-лошото от енергийната рецесия в Европа към този момент завършило.

" Можем да си позволим да бъдем по-оптимистични “, споделиха анализатори от Deutsche Bank в собствен разбор. " Газохранилищата остават много цялостни и цените на газа падат. Инфлацията понижава и несигурността понижава ".

Междувременно бизнес вероятностите за най-голямата стопанска система в Европа, тази на Германия, се усъвършенстваха, защото рецесията, от която мнозина се опасяваха, наподобява все по-малко евентуална, съгласно оповестени по-рано в сряда данни на института Ifo. " Най-важният риск за немската стопанска система беше сюжетът за въвеждане на режим за газа. Този риск обаче към този момент е изключен ", уточни президентът на Ifo Клеменс Фюст пред организация Блумбърг. В същото време доставките по газопроводите от Норвегия стартират да нарастват след спад, обвързван с планувани или непланирани поддръжки, което също способства за поевтиняването на синьото гориво.

Въпреки това обаче търговците остават фокусирани върху несигурността по отношение на търсенето в Китай. Икономическото възобновяване на втората по мощ международна стопанска система може да задържи пазара през тази година, разяснява Мег О’Нийл, основен изпълнителен шеф на Woodside Energy Group Ltd., най-големият експортьор в Австралия.

Докато рисковете остават, цените на газа в Европа се чака да останат в диапазона от 50 до 100 евро тази година, предвиждат анализаторите на Deutsche Bank. Това е внезапен спад по отношение на миналогодишните рекордни върхове от близо 350 евро за мегаватчас, макар че настоящите цени към момента са по-висок от историческите им междинни стойности.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР