Високопоставени служители на Европейската централна банка (ЕЦБ) и Федералния резерв

...
Високопоставени служители на Европейската централна банка (ЕЦБ) и Федералния резерв
Коментари Харесай

ЕЦБ и Фед излъчиха сигнали срещу лихвения оптимизъм

Високопоставени чиновници на Европейската централна банка (ЕЦБ) и Федералния запас направиха изявления против упованията за бързо и трайно намаление на лихвите в еврзоната и Съединени американски щати.

Пред японския вестник " Никей " немската икономистка и член на управителния съвет на ЕЦБ Изабел Шнабел се разгласи за нерешителност по отношение на прогнозите за по-сериозни намаления на цената на заема след юни.

Базовата инфлация в еврозоната през април спадна до 2,7 %. Средносрочната стойност, търсена от ЕЦБ, е 2 %. Очаква се централната банка на еврозоната да намали лихвите на съвещанието си на 6 юни от 4 % до 3,75 на 100, в случай че данните за заплатите и инфлацията в еврозоната останат постоянни.

И в случай че свалянето на лихвите идния месец може да бъде целесъобразно предвид на новите стопански данни и прогнози, то след този миг нещата надалеч не са толкоз сигурни, предизвести Шнабел.

" В взаимозависимост от постъпващата статистика и новите прогнози на чиновниците на Евросистемата, понижението на лихвения % през юни може да се окаже уместно... Но пътят след юни е доста по-несигурен. Скорошните данни потвърдиха, че последната крачка преди прекъсването на инфлацията е най-трудната ", съобщи Шнабел пред Никей.
Фед също излъчи сигнали за повече нерешителност
Трима представители на Федералния запас на Съединени американски щати също разясниха, че Фед би трябвало да резервира разноските по заемите високи за по-дълго, заяви Блумбърг.

Президентите на Федералните аварийни банки на Ню Йорк, Кливланд и Ричмънд Джон Уилямс, Лорета Местър и Томас Баркин разясниха поотделно, че достигнето на търсеното равнище на инфлация в Съединени американски щати от 2 % може да отнеме повече време.

" Не чакам да получим тази по-голяма убеденост, която би трябвало да забележим по отношение на напредъка на инфлацията към задачата от 2 % в напълно близко бъдеще ", съобщи пред Ройтерс президентът на Федералната аварийна банка на Ню Йорк Джон Уилямс.

Подобни мнения направиха в четвъртък и Местър, и Баркин.

Статистическите данни, оповестени в сряда, демонстрират, че индикаторът за базова инфлация за април в Съединени американски щати е намалял за пръв път от шест месеца. Това демонстрира придвижване в мечтаната от Фед посока преди предстоящото минимум еднократно понижение на лихвените проценти през 2024 година.

По-рано през месеца Фед резервира главния лихвен % сред 5,25 и 5,5 %, на равнището, на което той се намира от юли предходната година. Следващото съвещание на американската централна банка ще се организира на 11-12 юни.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР