Управителният съвет на Държавен фонд Земеделие“ (ДФЗ) реши да бъде

...
Управителният съвет на Държавен фонд Земеделие“ (ДФЗ) реши да бъде
Коментари Харесай

Със 7 млн. лева ще бъдат подпомогнати производителите на картофи

Управителният съвет на Държавен фонд „ Земеделие “ (ДФЗ) реши да бъде предоставена помощ de minimis за 2024 година на производителите на картофи, черупкови плодове и гъби в размер на общо13 000 000 лева Финансовият запас е разпределен както следва:

- за картофи – 7 000 000 лева.

- за черупкови плодове (орехи, бадеми и лешници) – 5 000 000 лева.

- за култивирани гъби – 1 000 000 лева.

Предоставянето на помощта е по искане на браншовите организации за компенсиране на част от повишените индустриални разноски през годината, оставането им отвън обсега на обвързаното с производството подкрепяне на приходите за зеленчуци Кампания 2023, неналичието на квалифицирана работна ръка, както и редуващите се през предходните години неподходящи климатични условия.

Достъп до de minimis ще имат записаните аграрни стопани, отглеждащи картофи и черупкови плодове (орехи, бадеми и лешници) с възможни площи, декларирани по интервенцията „ Основното подкрепяне на приходите за резистентност “ (ОПДУ) за Кампания 2023. На подкрепяне подлежат и производителите, отглеждащи култивирани гъби, с площите от Анкетен формуляр за стопанската 2022/2023 г.

Предстои ДФЗ, взаимно с способените дирекции в Министерство на земеделието и храните, да изготви инструкции за даване на помощта.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР