Гърция започва сътрудничество със САЩ за придобиването на пето поколение

...
Гърция започва сътрудничество със САЩ за придобиването на пето поколение
Коментари Харесай

Гърция започва сътрудничество със САЩ за придобиване на изтребители F-35

Гърция стартира съдействие със Съединени американски щати за придобиването на пето потомство стелт многоцелеви изтребители, създадени от американската компания Lockheed Martin. Това заяви в понеделник вечерта гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис по време на взаимна конференция с президента на Съединени американски щати Джо Байдън след диалозите им в Белия дом, съобщи гръцкият ефирен канал ERT.
 
„ Ще продължим дълготрайното съдействие сред нашите отбранителни промишлености, ще стартираме съдействие за придобиването на F-35. Надявам се, че можем да прибавим този приказен аероплан към арсенала на нашите въоръжени сили. Радвам се, че в петък Lockheed Martin публично изрази интереса си да влага в гръцката промишленост “, акцентира Мицотакис.
 
Премиерът на южната ни съседка акцентира, че Балканите са нежен район и „ е належащо да запазим европейската им вероятност жива “. „ Гърция е дирек на районния разцвет и сигурност. Ние търсим мирни способи за превъзмогване на разликите ни с нашите съседи. Поставяме доста акцент върху формата [за сътрудничество] „ три плюс едно “, която свързва Съединени американски щати с Гърция, Кипър и Израел. И в това време ще продължим да влагаме в нашите въоръжени сили, с цел да стане ясно, че няма да толерираме никакво нарушаване на нашата териториална целокупност и правата ни. Правим това освен за подсилване на Гърция, само че и за югоизточния фланг на НАТО като цяло “, изясни Мицотакис.
 
По думите му връзките сред Гърция и Съединени американски щати „ излизат отвън рамките на историята “ и засягат въпроси на защитата, сигурността, търговията, технологиите и културния продан. „ Имаме доста взаимни изгоди “, увери министър-председателят на Гърция.
 
Мицотакис акцентира още, че връзките сред Гърция и Съединени американски щати са достигнали своя връх. „ На [12 май] гръцкият парламент ратифицира ново съглашение за съдействие в региона на защитата сред двете страни “, напомни Мицотакис, обръщайки се към Байдън. „ Това ново съдействие включва освен съдействие във военноморската област, да вземем за пример по отношение на остров Крит. Това взаимоотношение се прояви и в другия ни значим пристанищен град - Александруполис в Северна Гърция. Той се намира единствено на 500 благи [около 900 км] от украинската граница “.
 
По думите на Мицотакис, като се изключи че е значим за НАТО, Александруполис е и енергиен център, място за предстоящ импорт на полутечен природен газ за Балканите и Източна Европа. Той означи също, че Атина ще играе значима роля като източник на евтина електрическа енергия, създадена от възобновими източници от Близкия изток и Африка.
 
Мицотакис изрази мнение, че „ сега задачата за отбрана на демокрацията е по-спешна от всеки път “. Правителственият глава означи, че глобите, наложени на Русия поради войната в Украйна, са доста мощни, само че в това време, съгласно него, би трябвало да се вземат поради техните последствия, в частност покачването на цените на силата. „ Следователно ние - Европейски Съюз и Съединени американски щати - можем да създадем доста в това отношение дружно, с цел да понижим цените на силата, по-специално на природния газ. Тъй като понижаваме зависимостта си от съветските въглеводороди, ще е належащо да използваме покупателната си дарба като консуматори на природен газ, за ​​да се облекчи това задължение както за семействата, по този начин и за бизнеса “, предложи Мицотакис.
 
Що се отнася до разделения остров Кипър, министър председателят помоли Байдън „ да употребява цялото си въздействие, с цел да продължи процеса на договаряния в сходство с резолюциите на Организация на обединените нации, защото никой не може да реши [кипърския въпрос въз основа на основаването на две [отделни] страни на острова “.
 
Мицотакис също по този начин предложения американски компании да влагат по-сериозно в Гърция. „ Сега имаме мощна стопанска система, изплатихме дълга към Международния валутен фонд две години по-рано. Създаваме работни места и влагаме в нови промишлености, като цифрова и чиста сила “, сподели той. Лидерът на кабинета в Атина означи, че „ доста американски компании, като Microsoft и Pfizer, влагат за първи път в Гърция “.
 
В умозаключение Мицотакис предложения Байдън да направи ответно посещаване в Гърция.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР