Гърция обеща военна помощ на Украйна толкова дълго, колкото е

...
Гърция обеща военна помощ на Украйна толкова дълго, колкото е
Коментари Харесай

Гърция ще изпрати още оръжия на Украйна, но поставя ограничения

Гърция даде обещание военна помощ на Украйна " толкоз дълго, колкото е належащо ", само че публични лица предизвестиха, че страната би трябвало да резервира огромна част от създаденото в Русия оръжие за личните си отбранителни потребности, съобщи " Асошиейтед прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

Министърът на защитата на Украйна Олексий Резников посети Атина в четвъртък в границите на постоянните си срещи с публични представители на страните от НАТО. В Гърция получи обещания за още тежки огнестрелни оръжия и муниции за стрелково оръжие, достъп до гръцки лечебни заведения за ранени военнослужещи и спомагателни бойни машини на пехотата БМП от руската ера.

Гърция " ще окаже всякаква поддръжка на Украйна на този доста значим, решителен стадий от войната ", съобщи министърът на защитата на Гърция Никос Панайотопулос по време на взаимна изява с Резников. " Ще продължим да поддържаме Украйна толкоз дълго, колкото е належащо - това е доста ясна позиция, която сме заели през цялото време ", уточни той.

Военнослужещи обявиха, че Гърция е предоставила и инструктори за специфичните сили и танкисти на Украйна като принос към огромните старания за военна помощ, водени от Съединените щати и техните съдружници.

Русия, която обичайно поддържаше тесни връзки с Гърция преди войната в Украйна, в продължение на десетилетия доставяше оръжия за членката на НАТО, в това число ракетната система за противовъздушна защита С-300. Москва прекъсна околните си контакти с Атина поради поддръжката в интерес на Украйна.

 Защо Гърция се въоръжава толкоз мощно Защо Гърция се въоръжава толкоз мощно

Панайотопулос сподели, че Гърция няма да даде никаква военна помощ, която би могла да компрометира личната ѝ защита. Той съобщи това в Народното събрание в навечерието на визитата на Резников, и акцентира, че проектите за доставяне с съществени оръжия остават непроменени макар неотдавнашното топене на напрежението със прилежаща Турция, която също е член на НАТО.

Министърът сподели, че танкове " Леопард ", създадени в Германия, не може да бъдат предоставени.
" Слуховете се популяризират с цялостна мощ: че ще изпратим изтребители и С-300, и това, и това. За Бога! ", сподели той пред депутатите. " Даваме това, което можем да дадем, само че нищо, което би отслабило даже минимум личните ни отбранителни качества поради провокации на националната ни сигурност. "
Резников съобщи, че Гърция е предложила помощ на Украйна, с цел да интегрира по-успешно военноморските си сили в НАТО.

" След тази война, след успеха на Украйна в тази война, дружно с нашите сътрудници ще продължим да развиваме отбранителните си качества ", сподели Резников.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР