Галерия Арт Маркони показва изложбата живопис на Ренета Павлова Винаги

...
Галерия Арт Маркони показва изложбата живопис на Ренета Павлова Винаги
Коментари Харесай

„Винаги има цветя за тези, които искат да ги видят” - изложба живопис на Ренета Павлова във Варна

Галерия „ Арт Маркони ” демонстрира изложбата живопис на Ренета Павлова „ Винаги има цветя за тези, които желаят да ги видят ”

Откриването е от 18.30 часа на 31 март. Изложбата ще може да бъде забелязана до 19 април.

Темата на изложбата не инцидентно заимства откъс на един от най-известните представители на модерното изкуство – Анри Матис. В тази експозиция натюрмортите с цветя доминират, споделя за Moreto.net Ваня Маркова от изложба „ Арт Маркони ”.

Един диалог с професор Владимир Иванов във връзка кръговратите в изкуството, провокира желанието на Ренета да вмъкне в своите картини леки провокации – препратки към известни произведения. Това им придава тайнственост и спомагателен сексапил.

Големите разтърсвания в света постоянно са били катализатор на промени в изкуството. И тъкмо когато всички предсказват, че то навлиза в задънена улица и стартира да се обезличава, от пепелта на разпада му покълват нови течения, хрумвания и ентусиазъм. С „ Черният квадрат ” Малевич, слага самобитна точка в изобразителното изкуство, стремейки се да зачеркне дотогавашната просвета, стигайки до цялостен еластичен лаконизъм – квадратът е нулева форма, а черното е не цвят, а пустотата на небитието.

Стотина години по-късно италианецът Маурицио Кателан слага добре узрял банан, залепен на стената с тиксо и съумява да го продаде за шокиращо висока сума – 150 000 $. Бананът се припознава, като знак на консуматорското ни, преситено общество, некомпетентно да сътвори нещо трайно, което ще остави диря през годините, като намек за произхода на индивида и връщането му към неговата примитивност – прехраната. Ренета Павлова ни въвлича в провокация, вмъквайки в една от най-популярните произведения на холандския художник Йоханес Вермеер ван Делфт „ Момичето с перлената обица ”, бананът на Маурицио Кателан. В първият миг шокът от закачката е неизбежен. Но той е израз на отношението на художника - Ренета Павлова към обикновения опит за привличане на внимание, какъвто е този на италианеца Кателан.

Веднъж отворена, вратата на провокациите води авторката в друга посока – да вмъква в картините си елегантни препратки към известни произведения на импресионисти. Така един от многочислените сюжети от слънчогледи на Ван Гог, добродушно „ театралничи ” в натюрморт със слънчогледи и ябълки. На пръв взор няма никакво подобие, тъй като композицията на авторката е напълно друга. Това, което асоциира с Ван Гог, е чувството. Както в неговата творба, по този начин и в картината на Ренета, липсва онази застиналост, присъща за натюрморта. В изобразяването на цветовете и листата отсъства преднамерена аранжировка, те са изразени със свободна четка и размах, и основават възприятието, че са раздвижени от вятър.

Ренета Павлова си разрешава и забавна заигравка с една от десетте най-известни картини на Пикасо – „ Любителката на абсент ”. Тук асоциацията е по-завоалирана, като е заимстван единствено детайл от картината / присъщата бутилка абсент и чашата/, които са пренесени в неангажиращ натюрморт с цветя. Решен с синя тоналност, той припомня за синия интервал в творчеството на Пикасо.

Наред с прелестните си композиции с цветя, Ренета Павлова сервира още две изненади, които водят към Клод Моне и Анри Матис. Искрено се веселя на нейното предпочитание да направи една забавна и провокативна галерия, напомняйки ни за същински стойностни произведения и създатели, белязали историята на изкуството. Тя е млад и изпълнен с сила художник, който сполучливо експериментирайки с разнообразни техники и стилове, и търсеща своя присъщ почерк. В изложбите си постоянно демонстрира положително притежаване на техника и мярка, както и забележително усърдие. Вярвам в нейния път и съм щастлива, че към този момент седем години е част от представителния плакат на изложба „ Арт Маркони ”.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР