Г-н Цветанов, Вие сте един от сериозните инвеститори и работодатели

...
Г-н Цветанов, Вие сте един от сериозните инвеститори и работодатели
Коментари Харесай

Фирмите на властта работят без регулации и без конкуренция |

Г-н Цветанов, Вие сте един от сериозните вложители и работодатели във Велико Търново, какъв е бизнес климатът в града?

Моделът тук и на всички места е еднакъв. Фирмите в България са два типа. Едните работят в условия на естествена конкуренция, заплащат си налозите и не желаят да целуват пръстена, с цел да го вършат. Другите тичат да целуват пръстена, с цел да може рогът на изобилието, запълнен от налозите на първите, да се излее върху тях и върху притежателя на пръстена несъмнено.

Най-точно е да кажа - бизнес климат липсва. Имаме две групи компании. Едната - свръх следена и свръх контролирана, а другата - потънала в комфорт. При втората няма никакъв надзор и на процедура там работят в среда без конкуренция - покрай властта. Започва се с публични поръчки. Събира се запас, с който се превземат бизнеси, само че с него също по този начин се обезпечава платен и корпоративен избор, който е необходим за позиции в централната и локална власт. В тоя въртоп от зависимости потъва европейската вероятност на България и нейната конкурентоспособност.

И като прибавим, че на процедура регулаторите не съществуват, с цел да пазят конкуренцията и че Комисията за отбрана на потребителите се употребява от властта като бухалка - картинката става доста ясна. Този, който не слуша, този, който има лично мнение, бива пресиран от останалите, за които регулации просто не съществуват.
Мъчително ликвидиране в изискванията на може би най-високата енергоемкост в Европа, съчетано с най-високите цени на електрическа енергия сега.

ГЕРБ и Движение за права и свободи ли са тези, които обезкървяват българския бизнес?

В последните години ГЕРБ в огромните регионални градове си отгледаха предприемачи и компании, на които се дават над 90 % от всички публични поръчки, които се разпореждат посредством ин хаус процедури. Търново не прави изключение. Имаме Камен Костадинов. Той е задушевно признат от кмета, направи болничното заведение, има някакво съдружничество във компанията за хигенни препарати. Непрекъснато уголемява наличието си в бизнеса в района и по този метод основава почва и за появяването на Делян Пеевски, защото прекомерно доста хора към този момент зависят стопански от тази симбиозата ГЕРБ-ДПС.

На срещата сред кмета и Пеевски е обсъждан казуса с финансирането на дребните общини. Явно Пеевски е предложил работещо решение, изключително в подтекста на идните избори и взаимния бизнес на ГЕРБ и Движение за права и свободи,чиято цел е цялостното асимилиране на публичните запаси.

Прави усещане, че ГЕРБ и Движение за права и свободи, въпреки и в Народното събрание да не работят в коалиция, някак си съумяват по места и в страната да създадат колаборация, която е извънредно нездравословна за конкурентния климат в страната.

Какви са съответните вреди, които предизвиква този олигархичен ГЕРБ-ДПС модел на В. Търново?

Първо това, че няколко компании получават всичко и второ - качеството на въздуха в града. Търново е на кръстопът и по принцип въздухът не е доста добър. Трафикът сред София и Варна и трафикът сред Русе и Свиленград донася много прахуляк в града, само че откогато отвори заводът за дървесни плоскости “Кроношпан ” обстановката стана трагична. Нивата на запрашеност скочиха фрапантно. От завода настояват, че са инсталирали пречиствателни системи, само че в случай че вечер излезете в квартал “Чолаковци ” ще видите една пелена, която се отсрочва заран по автомобилети, терасите, цялата южна част на В. Търново е покрита с компактен пласт жълт прахуляк. От друга страна институциите настояват, че такова запрашаване не съществува. Пак стигаме до същата порочна съгласуваност. За това ние настояваме мониторингът да бъде проследяван в действително време.

Задавам си и различен въпрос. Дали всичкият дървен материал влиза за преправка по законов път, тъй като моето впечатлени е, че равнищата на обезлесяване в региона на Търново доста се подвигнаха. Горите се изсичат.

Не споделям, че предприятието би трябвало да спре да работи, само че би трябвало да се преценява с екологичните стандарти в Европа.

Как приемате кандидатурата на Делян Пеевски във Велико Търново, съгражданите Ви по какъв начин я одобряват?

Аз го одобрявам като пестник. Една плесница в лицето първо на американското държавно управление. И плесница за всички нас, които считаме, че българската държавност би трябвало да бъде учредена отначало по метод, който да изключва уродливи феномени като Делян Пеевски, сарайския модел и веригите от зависимости, които сътвори ГЕРБ през последните години.
Идва Пеевски тук и с цялата си безочливост ми споделя: Тази страна е моя! Този символен град е мой и аз ще върша каквото си желая тук!

Надявам се, че търновци ще осъзнаят смисъла и размера на една такава провокация и ще вземат вярното решение на изборите в неделя. Ние, търновци, сме виновни през цяла България.

Очаквате ли платен избор?

Делян Пеевски има доста щабове в региона, изключително там, където има повече хора от малцинствата и смесени търновски региони. Сами разбирате мащабите на акцията му в този регион. Той по някакъв метод удря по най-слабите. Парадоксът е, че виновността за положението на хората, които той желае да гласоподават за него, е тъкмо негова.
Бедни и подвластни хора, които биват държани в един електорален контейнер, кранчето на който се ръководи от няколко души, които да го употребяват за личното си облагодетелстване и обогатяване. Хора, които безусловно са принуждавани да гласоподават. На това би трябвало да бъде комплициран край.

Трети избори за една година, това е казус в българската история, очаквате ли сериозна смяна?

Не ми се желае да мисля за вид, в който ГЕРБ са още веднъж на власт и не ми се желае да мисля за вид, в който няма държавно управление. Ако след всичко, което излезе за ГЕРБ в последните 6 месеца, хората още веднъж ги изберат като първа политическа мощ, аз не знам какво да мисля. Разчитам, че българите сме се събудили най-сетне.

От друга страна, да няма държавно управление значи да няма бюджет. В никакъв случай не трябва да се стига до вид, в който да не бъде образувано държавно управление. За това реформаторските парии, партиите на митинга, би трябвало да създадат всичко допустимо да имат болшинство и да съумеят с цената на кардинални взаимни отстъпки да образуват държавно управление, което да извади страната от икономическата и коронавирус рецесията. Това е наложително! Ако ГЕРБ дойдат на власт, може би аз ще съм следващият, който ще емигрира.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР