Футболът и бирата неизменно вървят ръка за ръка. Така е

...
Футболът и бирата неизменно вървят ръка за ръка. Така е
Коментари Харесай

Когато футболът остане без бира, премиерът Борисов е насреща

Футболът и бирата непроменяемо вървят ръка за ръка. Така е по света, само че не и в България. Тук от години пивоварните отсъстват от картината и не се популяризират посредством професионалния футбол, което е сладкодумен знак за положението му.

Вместо на пивоварни, българският футбол разчита на своя министър-председател избавител. Клубове и почитатели непрекъснато са в очакване на все по-явната поддръжка на Бойко Борисов и неговите държавни управления. Най-пресният образец са думите на премиера, че Българският състезателен тотализатор (БСТ), който има ново управление, може да помогне на намиращия се в тежък миг " Левски ".

Този метод е гибелен и резултатите се виждат - от детско-юношеския футбол, през клубовете до националния тим. Освен това е безспорна измислица страната да оказва помощ на частни сдружения, работещи в промишленост за милиони и плащащи стотици хиляди левове за заплати на чиновниците си.

Изходът минава през осъзнаването на нуждата от цялостна смяна на мисленето и разбирането за футбола и развиването му. Разбирането, че футболът е бизнес, в който последователите са клиентите и те не би трябвало да бъдат викани за помощ единствено когато ножът е опрял до кокала, а би трябвало да са в основата на пирамидата.

Сега е точният миг за тази смяна по няколко аргументи. Първо - следва конгрес във футболния съюз (БФС) и опцията за вдишване в нова посока не трябва да се изпуска. Второ - и последният от огромните клубове, който не се беше докосвал до ръба на пропастта, към този момент е там и това би трябвало да отвори очите и на последните хора, имали някакви илюзии за футбола в България.

Популизмът и футболът

Навсякъде по света футболът е средство за въздействие и това е по този начин от десетилетия. С големи пари на предприемачи, компании и кралски семейства от Русия, Съединени американски щати и Близкия Изток, да вземем за пример, в последните години бяха построени и развити огромни клубове в Западна Европа.

В България с идването на демокрацията във футбола се появи въздействието на силови групировки. В края на 2010 година в изтеклите данни от " Уикилийкс " беше посочено, че притежатели и президенти на футболни клубове са свързани с проведената престъпност в страната.

Вече повече от десетилетие министър-председателят Борисов играе ролята на великодушния избавител, който удря по едно рамо, намира притежатели и спонсори, в това число и държавни, и раздава милиони за игрища на частните клубове.

 През 2015 година Борисов участва на откриването на естрада
© LAP.BG

През 2015 година Борисов участва на откриването на естрада " Моци " на стадиона на " Лудогорец ", за построяването на която страната даде милиони

Примерите са доста и засягат освен огромните, а и такива като " Марек ", който през 2011 година получи спонсорство за 100 хиляди лв., въпреки да беше в аматьорския футбол. Градацията стигна до такава степен, че неотдавна на обиколка в Пловдив Борисов " раздаде " 37 млн. лв. за стадионите на " Ботев " и " Локомотив ". След това пристигнаха думите му, че може да се оказва помощ и на " Левски " за козирка на " Георги Аспарухов " и за вероятно финансиране посредством тотото.

Изчакването на благоразположението на министър-председателя да помогне с държавни пари демонстрира само какъв брой сбъркан е моделът на българския футбол. Казаха го и последователите на " Левски " след срещата си с Борисов в Министерския съвет, когато показаха, че моделът " Бащица " и спуснатите притежатели са пагубни.

Задкулисна игра или бизнес

С достигането на " Левски " до ръба на съществуването се затвори кръгът - към този момент всички огромни клубове са били в това състояние (по този път минаха ЦСКА, " Ботев ", " Локомотив " (Пловдив), " Локомотив " (София) и " Берое " ). Независимо какво ще стане със сините отсега нататък, значимото е, че и тази огромна част от българското футболно общество се докосна от първа ръка до казуса.

Това, което вършат последователите на " Левски " сега, е следващото доказателство, че хората обичат футбола и тимовете си. И то е годно за всички клубове. Когато хората отделят и дребното, което имат, с цел да спасят тима си (независимо дали си купуват акции в непозната скица като тези на ЦСКА по времето на Александър Томовq или си купуват билет за мач, на който знаят, че не могат да участват, както е в този момент в " Левски " ), това е знак.

 Футболните клубове би трябвало да слагат последователите си в основата, а не да ги викат на помощ единствено за гасене на пожари
© LAP.BG

Футболните клубове би трябвало да слагат последователите си в основата, а не да ги викат на помощ единствено за гасене на пожари

Тази страст измежду последователите на " Левски " е плод на любовта им, предизвикана от спешното състояние. Клубът се усети, призна грешката си и реагира. Тази вълна би трябвало да бъде употребена, с цел да се трансформира в непрекъсната.

Хората, които в този момент посещават " Георги Аспарухов ", го вършат, водени от устрема да оказват помощ, без да се интересуват толкоз от играта и резултатите. Постепенно тази страст евентуално ще стартира да утихва и тогава те би трябвало да бъдат привличани на стадиона от футбола като артикул. И тук към този момент " Левски " ще е подвластен освен от своя тим, а и от останалите участници в шоуто.

Сега това шоу е оцапано, с неприятен облик и сложено в ъгъла. На място идват само последните останали правилни почитатели на играта. Основните аргументи за неналичието на фенове по стадионите са неприятната инфраструктура и подозренията в подмолни игри и предизвестеност на резултатите. Липсата на добра просвета измежду част от най-често показваните лица, създаващи непрекъснати кавги, е спомагателна черна точка.

Въпреки това българинът обича футбола и обичания си тим. Доказателство са рейтингите на шампионата и мачовете в евротурнирите, за които хората се завръщат на стадионите (въпреки неприятното им състояние) с вяра да гледат футбол.

Не против Вуте, а всички дружно

Дойде моментът да секне злорадстването към Вуте, който е зле (независимо кой е в тази роля). Защото колелото се върти бързо. Сега е време за работа, за смяна и за можещи и знаещи хора, които да измият облика на футбола и да го създадат артикул.

 Време е управлението на БФС и притежателите на футболните клубове да изградят тактика, с която футболът да се развива като бизнес по ясни правила
© Правителствена пресслужба

Време е управлението на БФС и притежателите на футболните клубове да изградят тактика, с която футболът да се развива като бизнес по ясни правила

Моментът е подобаващ, тъй като след 15-годишното ръководство на Борислав Михайлов и екипа му през лятото следва конгрес. Това е опция да се потърси смяна (макар досега да няма изгледи за идването на човек, който да я донесе).

В основата на българския футбол би трябвало да застане концепцията, че футболът към този момент е бизнес и на последователите не трябва да се гледа просто като на електорат, на който да се угажда преди избори. Те би трябвало да бъдат сложени в основата на новия модел и да получават отношение и внимание, само че освен при рецесия.

А страната е по-добре да се въздържа да оказва помощ поединично и без явен аршин на частни футболни сдружения. Евентуалната помощ за " Левски " посредством тотото би хвърлила леке върху всичко, което клубът и последователите му направиха дотук с общи старания и водени от обич.

Защото е неуместно да се удря рамо на тези, чиято работа и интерес следва да са да развиват футбола. Всъщност, спускането на притежатели и спонсори се оказа като мечешка услуга, защото в някои от клубовете таман те доведоха със себе си огромни беди и отговорности за милиони левове.

Когато се построи тактика за развиване и клубовете стартират да се ръководят по разпоредбите на бизнеса, тогава бирата ще се завърне в българския футбол, а няма да се чака Борисов (или който и да е друг) да разпределя пари и да назначава притежатели. Тогава тези средства за козирки, браншове и трибуни ще могат да бъдат насочвани за всеобщ спорт или за спортове, които са значими за страната, само че мъчно сами могат да изкарват задоволително, с цел да се развиват.

И едно предложение към Борисов и новото управление на тотото - в случай че те фактически се водят от желанието за необятна реклама през футбола, за какво да не се провокират клубовете и последователите им. Вместо тотализаторът да дава 12 млн. лв. годишно за " Левски " (каквито изказвания се появиха), с което около рекламата би понесъл и вреди поради недоволството на някои, може да ги сложи на масата в Първа лига и в края на сезона да се разпределят процентно по отношение на посещаемостта. Така клубовете ще имат тласък и най-сетне ще работят да притеглят последователи, почитателите ще имат тласък да вървят на мачове, с цел да поддържат тима си прочувствено и финансово, БСТ ще получи в действителност огромна реклама освен това без негативните страни, а " Левски " - в случай че продължи с високата посещаемост - ще получи милиони, без останалите да могат да показват неодобрение.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Сблъсъкът за хазарта (158)

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР