Френският президент Еманюел Макрон предложи европейците да сменят американския ядрен

...
Френският президент Еманюел Макрон предложи европейците да сменят американския ядрен
Коментари Харесай

Готова ли е Полша да се скрие под френския „ядрен чадър“?

Френският президент Еманюел Макрон предложи европейците да сменят американския „ нуклеарен чадър “ с френски. Това той съобщи по време на среща в Европейското учебно заведение в Страсбург с млади европейци. Континентът към този момент е предпазен от НАТО, сподели Макрон, само че в този момент „ е време да отидем по-далеч и да създадем мощна европейска защита “, което значи разполагане на „ противоракетен щит “, който също би трябвало да възпира потреблението на нуклеарни оръжия.

„ означи Макрон. –

В момента Франция разполага с 280 бойни глави в своя инвентар плюс 10 в запас, което я прави четвъртата нуклеарна мощ в света. В същото време доктрината за потребление на нуклеарни оръжия от Париж се назовава " специфична ". Франция си разрешава да удари първа против страни, които повреждат жизненоважните ползи на страната, стартират офанзива или даже просто основават опасност от офанзива против съдружник.

Въпросът е кой се счита за съдружник. През 2020 година Макрон предложи " стратегически разговор " за " ролята на френското нуклеарно въздържане в груповата сигурност " на Европа, обръщайки се към Берлин. След това той се върна към тази тематика след началото на специфичната военна интервенция в Украйна.

Редица немски политици показаха интерес по-рано тази година. Финансовият министър Кристиан Линднер (FDP), някогашният немски външен министър Зигмар Габриел (SPD) и генералният секретар на SPD Катарина Барли приканиха за диалог по отношение на европейските нуклеарни оръжия. В същото време като причина беше изтъквана не Русия, а, както писа списание Der Spiegel,

Но самодейността на Макрон и неговите съпартийци не е подкрепена от немския канцлер Олаф Шолц, който е зает с концепцията за опазване на американския „ нуклеарен чадър “. Германците са извънредно привързани към Съединените щати и най-вече се опасяват от отстъплението на Вашингтон, в случай че всички европейски страни бъдат покрити от френските сили за нуклеарно въздържане, изяснява Федерико Сантопинто, специалист от основания в Париж Институт за интернационалните и стратегически връзки (IRIS), в изявление за портала Euractiv.

Въпреки това, сподели той, някои от европейските страни Сантопино не дешифрира кои европейски столици са съгласни да продължат напред по пътя на разговора с Париж.

Но в случай че приказваме кардинално за разпространяването на атомни оръжия в Европейския съюз, то през последните години Полша приказва основно за желанието си да ги одобри. Вярно, ставаше дума за американската стратегия за шерване на нуклеарни сили (споразумение сред Съединени американски щати и редица страни - членки на НАТО за прекачване на нуклеарни бомби от американски бази на техните Военновъздушни сили при положение на военна необходимост).

На 22 април тази година полският президент Анджей Дуда сподели в изявление за таблоида Факт:



Коментирайки изявлението на Дуда, полският външен министър Радослав Сикорски изясни, че държавното управление не е упълномощило президента да приказва обществено по тематиката за програмата за нуклеарен продан и последният може да е „ прекалил “. В същото време кабинетът на министър-председателя отговори позитивно на настояването на Дуда към Туск да се срещнат и да обсъдят казуса за Споделянето на нуклеарно оръжие незабавно щом държавният началник се възвърне от пневмония.

Дотогава очевидно ще се появи нова информация какво стои зад концепцията на Макрон за разширение на френския „ нуклеарен чадър “ към Европейски Съюз дружно или вместо американския. И това може да се окаже преобладаващата тематика на срещата сред Дуда и Туск.

Превод: Европейски Съюз

Източник: ИА РЕКС

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед18817Проф. Нако Стефанов за трагичната орис на България в новите геополитически реалностиАлтернативен Поглед11324Проф. Нако Стефанов: " Преход към многополярност и образуване на нов международен ред " Алтернативен Поглед43335„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юниАлтернативен Поглед26392Проф. Боян Дуранкев: Очакванията за огромна политическа смяна надали ще се сбъднатАлтернативен Поглед31573Проф. Боян Дуранкев: Желаят ли българите да влезнат в еврозоната или ще бъдат натикани в тази еврокошара!?Алтернативен Поглед131860Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дниАлтернативен Поглед91263Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагера  Нико </div>

</article>
<style>
.youtube{
  width:100%;height:500px;
}
@media only screen and (max-width: 600px) {
.youtube {
    height:250px;
  }
}
</style>
<div style=Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР