Френският президент Еманюел Макрон обяви, че дава зелена светлина за

...
Френският президент Еманюел Макрон обяви, че дава зелена светлина за
Коментари Харесай

Франция залага все повече на ядрената енергетика в бъдеще

Френският президент Еманюел Макрон разгласи, че дава " зелена светлина " за построяването на дребни модулни реактори до 2030 година Това се случва на фона на енергийната рецесия в Европа, която възобновява интереса на Париж към нуклеарната сила, написа Financial Times.

В началото на ръководството си Макрон съобщи желание да затвори 14 реактора, както и да понижи каузи на нуклеарната енергетика в енергийния микс на Франция от 75% на 50% до 2035 година До този миг страната беше бастион на нуклеарната сила в Европа, само че нещастието във Фукушима през 2011 година докара до смяна в настройките. Сега обаче публичните и политическите настроения се менят и френският президент даде обещание вложения от 1 милиарда евро за дребни модулни реактори и други технологии.
Десни против леви хрумвания
Обявлението на Макрон е метод да показва, че е насочен към развиването на нуклеарната енергетика в миг, в който няколко от най-вероятните му противници на президентските избори следващата година упорстват за повече вложения в бранша. Поддръжниците на този тип сила настояват, че достъпността и предвидимостта й са потвърдили качествата си на фона на покачващите се цени на газа, до момента в който възобновимата сила остава променлива и сложна за предпазване. Постепенно тези преимущества, които опазиха френските компании и консуматори от най-тежките резултати на скочилите цени в Европа, стартират да изместват терзанията за сигурността на атомните електроцентрали.

Същевременно мнозина от левицата във Франция остават твърди поддръжници на намаляването на френските нуклеарни енергийни доставки, които възприемат като сурогат на амбициозните вложения във възобновима сила, нужни за постигането на задачите на държавните управления в Европейски Съюз за въглеродна индиферентност до 2050 година Привържениците на нуклеарната енергетика обаче показват, че през последните седмици въглеродните излъчвания на Франция са доста по-ниски от тези на Германия, която затваря нуклеарните си реактори и влага устойчиво във възобновима сила, само че също по този начин става все по-зависима от въглищата.

Според Никълъс Голдбърг от консултантската компания Columbus Consulting със своята нуклеарна позиция френският държавен глава " твърдо поема по пътя на спечелването на дясното повече, в сравнение с лявото " в миг, в който огромна част от десните противници за президентския пост дават обещание, че ще усилят нуклеарните мощности на страната.
Обществената поддръжка се усилва
Всичко това се случва в унисон с публичните настроения. Скорошно социологическо изследване на Odoxa демонстрира, че въпреки французите да не престават да са по-благосклонни към вятърната сила по отношение на нуклеарната (63% против 51%), поддръжката за нуклеарната енергетика се е нараснала със 17 процентни пункта за последните две години.

Очаква се този месец операторът на френската електрическа мрежа RTE да показа отчет с шест сюжета за бъдещия енергиен микс на страната до 2050 година Опциите варират от 100% възобновима сила до заработването на няколко нови нуклеарни електроцентрали. Според Голдбърг от Columbus Consulting Макрон единствено чака публикуването на отчета, с цел да разгласи проектите си за шест или осем нови реактора EPR в края на октомври.

Френският президент Еманюел Макрон разгласи, че дава " зелена светлина " за построяването на дребни модулни реактори до 2030 година Това се случва на фона на енергийната рецесия в Европа, която възобновява интереса на Париж към нуклеарната сила, написа Financial Times.В началото на ръководството си Макрон съобщи желание да затвори 14 реактора, както и да понижи каузи на нуклеарната енергетика в енергийния микс на Франция от 75% на 50% до 2035 година До този миг страната беше бастион на нуклеарната сила в Европа, само че нещастието във Фукушима през 2011 година докара до смяна в настройките. Сега обаче публичните и политическите настроения се менят и френският президент даде обещание вложения от 1 милиарда евро за дребни модулни реактори и други технологии.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР