Френският премиер Елизабет Борн подаде оставката си на президента Еманюел

...
Френският премиер Елизабет Борн подаде оставката си на президента Еманюел
Коментари Харесай

Френският премиер подаде оставка, Макрон не я прие

Френският министър председател Елизабет Борн подаде оставката си на президента Еманюел Макрон след резултата от парламентарните избори, оповестиха от Елисейския замък.

Държавният глава обаче не я е приел с аргумента, че държавното управление би трябвало да " остане фокусирано ".

61-годишната Борн встъпи в служба през май след успеха на Макрон на президентските избори и след оставката на тогавашния френски министър председател Жан Кастекс. Преди това тя беше министър на превоза и министър на екологията при Макрон и сполучливо управлява промените, свързани с професионалното образование и френската железопътна компания SNCF.

Назначението на Борн на поста бе вторият път, когато Франция се снабди с жена министър председател.

След провелите се този уикенд парламентарни избори в страната обаче стана ясно, че Макрон печели вота, но губи парламентарното си болшинство.

Резултатът хвърли френската политика в ужас, като увеличи вероятността за неподвижен законодателен орган или комплицирани обединения с Макрон, заставен да се свърже с нови съдружници.

Коалицията на Макрон " Заедно " беше на път да бъде най-голямата партия в идващото Национално заседание. С 234 места до момента обаче, съгласно резултатите на министерството на вътрешните работи, базирани на 97 % броене на гласовете, това ще бъде много по-малко от 289 места, нужни за болшинство в 577-членната камара.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР