Френската банкова група Сосиете женерал (Societe Generale) се изтегля от

...
Френската банкова група Сосиете женерал (Societe Generale) се изтегля от
Коментари Харесай

"Сосиете женерал" се изтегля от България

Френската банкова група " Сосиете женерал " (Societe Generale) се изтегля от всички страни в Централна и Източна Европа и надлежно продава и бизнеса си в България - " Сосиете Женерал Експресбанк ", оповестява capital.bg.

Така след първата фаза, при която освен гръцки банки наложително разпродава свои поделения поради избавителните проекти, които им бяха предоставени, в този момент в бранша тече втора, при която с възобновяване на стопанските системи и апетита за риск стават вероятни и доброволни покупко-продажби.

Според източници на изданието унгарската OTP Bank, която е притежател на " Банка ДСК ", прави изследване на френската институция. Първоначалният проект е бил за директно договаряне сред двете, само че съгласно два източника на " Капитал " се е появил и различен интерес - в края на февруари индикативна оферта за пакета е подал и фонд на американския асет управител Apollo Global Management. Но най-малко на този стадий предлаганата цена е определяна като ниска. От Apollo също показаха, че няма да разясняват.

В последните години фондът интензивно оглежда района, а в България беше измежду претендентите за ОББ, счита се, че е желал да купи и ПИБ, както и Банка Пиреос.

Банката в България се продава в пакет с още пет поделения на френската група – в Албания, Македония, Черна гора, Сърбия и Молдова. Всички те се ръководят добре и са на облага, само че в същото време страдат от сходни дефекти - дребни пазари, където тогавашната примамливо висока доходност се стопява, а средата е наситена и в това време нестабилна от политическа и регулаторна позиция.

Затова и се е стигнало до стратегическо решение на Societe Generale за евакуиране от района на Източна Европа от нестратегическите пазари, където не са в топ 3 по пазарен дял.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР