Франция няма да отвори своите ресторанти, барове и кафенета преди

...
Франция няма да отвори своите ресторанти, барове и кафенета преди
Коментари Харесай

Франция няма да отваря заведения до юни

Франция няма да отвори своите заведения за хранене, питейни заведения и кафенета преди юни. Властите също оповестиха засилена финансова поддръжка за бранша на фона на рецесията, оповестява АП.

Министърът на финансите Бруно Льо Мер съобщи, че държавното управление отсрочва заплащането на налози и уголемява ограниченията за краткосрочната безработица за бизнеса, който няма отвори още веднъж идващия месец. Малки компании с по-малко от 20 чиновници могат да аплайват за незабавна помощ до 10 000 евро.

Повечето френски компании ще бъдат открити на 11 май. Въпреки това, графикът за заведения за хранене, питейни заведения и кафенета няма да бъде избран преди края на май, съобщи Льо Мер.

Франция, една от най-популярните туристически дестинации с повече от 80 милиона задгранични гости всяка година, възнамерява капиталов фонд, който да помогне за възобновяването на този бранш.

Френската общност ще получи милиони текстилни маски за лице от началото на май, заяви държавното управление в петък на фона на спор за цената на маските за отбрана против коронавирусната зараза, оповестява " Ройтерс ".

Зам.-министърът на финансите Агнес Пание-Рунашер съобщи, че локалните и интернационалните предприятия са произвели повече от 10 милиона текстилни маски предходната седмица и че продукцията би трябвало да доближи 25 милиона седмично до края на април.

До планувания завършек на интервала на блокиране на Франция на 11 май, тези маски ще се продават на компании и общини, само че от 4 май също ще се продават на обществеността, евентуално посредством аптеки, супермаркети, магазини за вестници и онлайн.

" Държавата ще помогне да се обезпечат маски на обществеността допустимо най-скоро посредством най-подходящите канали за разпространяване ", изяснява Пание-Рунашер.

Френското държавно управление бе подложено на критика от медицински експерти и опозиционни политици за многократна смяна на позицията дали, по кое време и къде жителите би трябвало да носят маски на обществено място, с цел да лимитират заразяването с вируса.

Във видео диалог с френски кметове в четвъртък президентът Еманюел Макрон уточни, че носенето на маски за обществото ще бъде целесъобразно единствено и евентуално ще стане наложително в публичния превоз, след повдигане на блокадата.

В сряда Националната здравна академия съобщи, че всички французи би трябвало да носят маски, даже и домашно приготвени, незабавно щом изоставен дома си, защото това е единственият прочут метод за попречване на заразяване. Те допълват, че да се чака до 11 май, с цел да станат маските наложителни, ще значи хиляди нови инфекции и десетки смъртни случаи.

Но в изявление за радио " Интер " в петък, министърът на опазването на здравето Оливие Веран не поддържа апела на Академията, казвайки единствено, че държавното управление приготвя французите да носят текстилни маски. Той изясни, че маските за многократна приложимост ще филтрират 70-90% от частиците и ще костват от 2 до 5 евро на брой.

" Отнема известно време, с цел да се създадат, само че те оферират сигурност. Предпочитам това да кажа на французите в сравнение с да си сложат шал или да си създадат маска от тениска ", разяснява той.

Веран съобщи на 28 март, че Франция употребява 40 милиона маски за лице седмично и има доставки на стойност единствено три седмици. Той сподели още, че държавното управление е поръчало повече от един милиард маски за еднократна приложимост от Китай, само че месец по-късно маски към момента не се оферират в магазините.

Пание-Рунашер съобщи, че Франция чака доставка на 100 милиона маски за еднократна приложимост тази седмица.

Франция е записала 158 387 инфектирани и 21 856 смъртни случая от COVID-19, страната е на четвърто място по смъртност от ковид в света. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР