Франция и Германия влязоха в спор относно реформирането на фискалните

...
Франция и Германия влязоха в спор относно реформирането на фискалните
Коментари Харесай

Фискалните правила на ЕС скараха Франция и Германия

Франция и Германия влязоха в спор по отношение на реформирането на фискалните правила на Европейския съюз , оповестява " Ройтерс ".

И двете страни твърдяха, че имат поддръжката на доста други държавни управления в Европейски Съюз, като е малко евентуално дебатът да бъде позволен преди края на годината.

Фискалните правила, наречени Пакт за непоклатимост и напредък, имат за цел да предотвратят несъразмерното взимане на заеми от държавните управления, споделящи еврото. Нарастването на държавните задължения в резултат на пандемията, а по-късно и на войната в Украйна, обаче наложи преразглеждане на цялостната рамка, защото старите правила се оказаха нереалистични.

В основата на разногласието е дали би трябвало да има числени индикатори и автоматизирани правила за всички по отношение на годишното понижаване на дълга, или всяка страна би трябвало самостоятелно да договаря за своето понижаване на дълга с Европейската комисия.

" Има една същинска точка на различие: би трябвало ли да имаме - да или не, автоматизирани и единни правила в Пакта за непоклатимост и напредък? Нашият отговор е безапелационен: не ", съобщи френският финансов министър Бруно Льо Мер при започването на договарянията по тематиката сред финансовите министри на Европейски Съюз в Люксембург.

" Смятаме, че това би била икономическа и политическа неточност. В предишното се опитвахме да имаме автоматизирани и единни правила и това докара до криза и стопански усложнения, до загуба на произвеждане и напредък в Европа ", посочи Льо Мер и уточни, че огромна част от страните споделят мнението на Франция.

Германският му сътрудник Кристиан Линднер обаче беше на противоположното мнение.

" Според нас автоматизираните правила са доста положителни и са нужни, нуждаем се от равно отношение, от цифрови референтни индикатори и от обща отбрана, а не от прекомерно огромна независимост на деяние за Комисията да договаря двустранно с страните членки ", акцентира той.

" Не сме единствените на това мнение, има доста страни членки, които избират числени индикатори ", добави Линднер, имайки поради писмо, подписано от 11 страни от Европейски Съюз, в това число Германия, в поддръжка на позицията на Берлин.

Съществуващите правила, които изискват от държавните управления да понижават дълга всяка година с 1/20 от остатъка над 60% от Брутният вътрешен продукт, понастящем са прекратени до края на годината, само че ще влязат още веднъж в действие от 2024 година, в случай че до тогава не бъдат контрактувани нови.

" Искаме да реализираме съглашение по отношение на новите правила на Пакта за непоклатимост и напредък до края на 2023 година Предпочитам да виждам какво ни сплотява като европейци, а не това, което ни разделя ", зави Льо Мер.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР