Франц-Щефан Гади е военен експерт и научен сътрудник в Института

...
Франц-Щефан Гади е военен експерт и научен сътрудник в Института
Коментари Харесай

ТОП военен експерт: Войната спира?

Франц-Щефан Гади е боен специалист и теоретичен помощник в Института за интернационалните стратегически проучвания. Ето какво счита специалистът за войната на Русия против Украйна в изявление за „ Дойче веле “:

- Украинската войска се изтегли от Лисичанск, сега се водят тежки сражения за Донецк. Какво значи това за стратегическата позиция на двете армии във войната?

- От военна позиция изоставянето на Лисичанск не трансформира обстановката доста мощно. Това е алегорична победа за съветските сили, само че стратегическите последствия ще са минимални. В Донбас се води война за изтощение на съперника. В нея става въпрос не толкоз за завземането на обособени градове, що се касае за това да се усили оптимално броят на жертвите на противниковата страна.

Знаеше се, че Лисичанск и Северодонецк рано или късно ще паднат поради сериозното предимство на съветските сили, изключително във връзка с артилерията. Украинските сили тактически се изтеглиха и не се биха до последния човек, както направиха в Мариупол. Това демонстрира какъв брой стратегически значими за Украйна са тези градове. Навярно е било въображаемо и за това, че по-нататък ще могат да бъдат отвоювани при една контраатака.

Украинските сили се изтеглиха до една нова добре укрепена отбранителна линия: Бахмут - Соледар - Северск. Другата отбранителна линия е до Славянск и Краматорск - и двата града бяха построени като отбранителни бастиони от 2014 година насам.

- В какво положение са двете армии след повече от четири месеца на военни дейности?

- И двете страни са изтощени и са понесли големи загуби. Въпросът е кой първи ще колабира. Това е главният въпрос в една война, която се води до безсилие. В кратковременен проект обстановката за украинските сили на изток наподобява по-зле.

Руснаците имат предимство в електронната война, заради което украинската страна употребява безпилотни самолети рядко, защото електронните разстройства могат да попречат на успеваемостта им. Големият минус на съветската войска остава неналичието на пехота.

- А от украинска страна?

- Русия би трябвало да осъзнае, че в дълготраен проект наклонността може да се обърне в интерес на украинците - зависи до каква степен те ще могат да се възползват от западните доставки на муниции и оръжие. Ще има ли добре съгласуван непрекъснат приток на оръжия, ще има ли непрекъснат трансфер на разследващи данни, ще има ли добре интегрирана стратегия за образование, в която украинските въоръжени сили да се научат по какъв начин да боравят с оръжията, доставени от Запада? А Западът би трябвало да усъвършенства координацията и да мисли по-дългосрочно.

Безполезно ще е, в случай че Украйна разполага с половин дузина разнообразни артилерийски системи и би трябвало да построява лични логистични вериги за всяка от тях. Това е неефективно. Тук е належащо обмисляне и концентриране върху може би две системи. Това ще улесни образованието и поддръжката. Понастоящем украинските въоръжени сили наподобява не са в положение да употребяват цялостния капацитет на обособените оръжейни системи, доставени от Запада, тъй като им липсва образование. Разбира се, на украинската войска би трябвало да се дават и муниции в такова количество, че да се увеличи оперативният ѝ потенциал в дълготраен проект.

Украинските въоръжени сили към момента имат дефицит на системи за противовъздушна защита със междинен и отдалечен обхват. Те би трябвало незабавно да бъдат доставени, тъй като в противоположен случай това ще бъде сериозен недостиг при бъдещи офанзиви.

- Има ли към момента резултат от интернационалните доставки на оръжия?

- Да, и това може да се види да вземем за пример в целенасочените офанзиви по линиите за доставяне или складовете за муниции с многочислени ракетни установки, които бяха предоставени на украинците. В първата фаза на войната портативните противовъздушни системи и изключително противотанковите управляеми ракети бяха от съществено значение за оцеляването на обособените украински елементи. Те нанесоха големи загуби на съветските въоръжени сили. Доставките на оръжие оказват помощ, имат значение и не престават да усилват бойната мощност на украинските въоръжени сили.

- Според Вас по какъв начин ще се развият бойните дейности?

- Продължавам да считам, че това ще е последната огромна съветска атака, преди да разгласят оперативна пауза. Това не значи помирение или завършек на конфликтите. По-скоро интензивността на военните дейности ще бъде лимитирана за избран интервал от време. В този интервал и двете страни ще се опитат да се възстановят, да основат нови съюзи и да обезпечат подкрепления. Мисля, че на бойното поле ще продължи да бъде динамично. Няма да има патова обстановка и войната на безсилие ще продължи. Колко дълго е мъчно да се каже.

Русия може да продължи този метод на водене на война още няколко месеца или до другата година, стига да реши кадровия си проблем и да продължи да изпраща нови подкрепления на фронта. От тази позиция, глобите няма да повлияят изключително на военните дейности. В моите очи Донбас няма огромно стратегическо значение - като се изключи това, че там се блокира огромен украински боен потенциал.

Много по-голям за развиването на войната е Херсон. Според мен рано или късно той ще се трансформира в първото тестване пред огромна стратегическа контраатака на Украйна. Важно е тази украинска атака да успее. Ако тя не успее, това ще бъде сигнал за западните сътрудници на Украйна да упорстват по-силно за започване на договаряния. Неуспехът разбираемо би засилил гласовете на скептиците във връзка с доставките на оръжие, а това ще е доста рисково за Украйна.

Най-важната атака на украинските въоръжени сили би трябвало да включва освобождението на град Херсон и изтласкването съветските сили назад от другата страна на река Днепър. Скептичен съм дали Украйна ще успее да премине реката и да отблъсне съветските сили и още по-надалеч. Това зависи от упорството, с което се пази съветската страна. Видяхме: Когато руснаците осъзнават, че може да изгубят борбата, те се изтеглят относително бързо. Значението на евентуалната огромна атака в Херсонска област не трябва да се подценява.
ТЕМА преди 1 час 1509 преди 12 часа 6269 преди 20 часа 1485
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР