Фондация Даная ще съди държавата за решението на Министерския съвет

...
Фондация Даная ще съди държавата за решението на Министерския съвет
Коментари Харесай

Фондация Даная ще съди държавата, ето защо

Фондация " Даная " ще съди страната за решението на Министерския съвет да утвърди построяването на частно лечебно заведение " Мама и аз " преди завършването на бъдещата национална детска болница.

Ето какво споделят от организацията в своята позиция:

С това решение служебното държавно управление абдикира от конституционното обвързване на страната да обезпечи гратис детско опазване на здравето и слага в риск достъпа на всички български деца до качествени здравни грижи.

Само преди няколко месеца по искане на Министерство на здравеопазването и с поддръжката на Европейската капиталова банка беше направен Анализ на потребностите от детска болница. Този разбор показва, че в България липса финансово и кадрово застраховане даже за една детска болница в град София.

Въпреки това служебното държавно управление е одобрило през днешния ден настояването на " Търговска лига – Глобален аптечен център “ АД в град София да сътвори многопрофилно лечебно заведение " Мама и Аз “. Това на процедура ще саботира и без друго мъчителния развой на създаване на национална детска болница, въвеждаща актуалните стандарти за детско здраве.

Скандално е, че точно служебното държавно управление си разрешава да взема стратегически решения и то единствено дни, откакто встъпи в служба, с цел да приготви следващите предварителни парламентарни избори.

През 2022 година мощният публичен напън спря утвърждението на плана за частната болница " Мама и аз “ с главния мотив: построяването на частна детска болница преди националната ще обезкърви системата, която страда от продължителен дефицит на лекари и сестри. Правителството на Димитър Главчев неглижира причините на обществото и педиатричната общественост.

Липсата на ефикасни и виновни решения за Националната детска болница на фона на подправената угриженост за демографската рецесия значи единствено едно: страната се отхвърля от отговорностите си да обезпечи качествено детско опазване на здравето и не желае да има национална детска болница. Или значи, че обслужва ползи, които са разнообразни от публичните.

Не е опрощение за решението на това служебно държавно управление изказванието, че в болничното заведение, наречена " Мама и аз “, ще има единствено 40 кревати за деца. Защото липсва механизъм, по който страната да подсигурява, че леглата и отделенията за деца няма да бъдат увеличени вътрешно и " съгласно потребностите “до размера на позволените над 400 такива.

Липсва и публично доверие, че институциите са в положение да подсигуряват кадровото застраховане на националното детско опазване на здравето, откакто проспаха и последните 40, и последните 5 години от началото на Националната гражданска самодейност за същинска детска болница.

За страдание, така наречен публичен съвет не извърши задачата си да обезпечи ефикасен и следен от жителите развой на построяването на Национална детска болница. Фондация " Даная “ предизвести за заплахата този съвет да бъде употребен като заслон за взети по непрогледен метод институционални решения. Днес виждаме резултатите.

Децата ни, тяхното здраве и обучение не са най-ценното за страната. Срамно е. Цинично е. Престъпление против бъдещето на нацията е.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР