Флора БургасПриморски парк0 коментара за Флора БургасСъбития в обекта:101 Beer

...
Флора БургасПриморски парк0 коментара за Флора БургасСъбития в обекта:101 Beer
Коментари Харесай

Първият международен фестивал на бирата идва в Бургас

Флора БургасПриморски парк

0 коментара за Флора Бургас Събития в обекта:101 Beer Fest16:00/19.07.2018Виж всички 5 събития в Флора БургасИ господ сътвори мъжа и дамата. И след това хмел и малц. Вода имаше. И те ги свариха дружно. И след това пробваха! И по този начин е и до през днешния ден!

 Какво е крафт бира и за какво да я опитате? Отговорът е доста елементарен. Ако сте върл почитател на бирата и сте уверени, че това  е вашата напитка, то наложително би трябвало да опитате крафт бира- поради безкрайните благоприятни условия от  разнообразни усети и аромати. При основаването на крафт  бира се употребяват четири съставки – хмел, малц, вода и квас (дрожди). Крафт  бирата не се пастьоризира и не се филтрира, като по този метод се резервират всички потребни субстанции, съдържащи се в малца и маята. Съдържанието на алкохол е по-високо по отношение на всеобщите бири и нормално е сред 5 и 10% (спрямо 4-4.5%), а в някои бири даже и по-висок.

Всъщност така наречен крафт или занаятчийски пивоварни се появяват през 90-те години в Съединени американски щати. Обикновено са частни, дребни и създават лимитирано количество бира. Пивоварите обаче не залагат толкоз на количеството, колкото на качеството и усетите на бирата.

Вълната последователно се придвижва и в Европа, а от няколко години и в България. В България към този момент има няколко занаятчийски пивоварни с неповторимо произвеждане на крафт бира. Крафт бирите нахлуха с огромна експедитивност в полезрението на българските фенове в последните две-три години. За тях стартира да се приказва от ден на ден, а тяхната рекламна тактика се развива " от уста на уста “ най-често в обществените мрежи.

При изработката на крафт бира огромна част от процеса се прави ръчно от стеснен кръг хора в дребна пивоварна. В контрастност с всеобщите бири на пазара е и крафт пивото, в което потребителите намират доста по-широка гама от усети, аромати, както и многообразие в цвят, компактност, алкохолно наличие.

Крафт-пивоварните съставляват " дребни, самостоятелни и обичайни “ предприятия за произвеждане на нетрадиционна бира.

Тези типове крафт бира не се намират на всички места несъмнено. За някои от тях ще научите от прочетеното тук, а другите ще откриете сами, когато дойдете на 101 BEER FEST във Флората от 19 до 21 юли.

1. " Диво питие “ – гладна мечка хоро не играе, само че с Диво питие е като е като Дженифър Лопес. Мечката е на етикета на бирата и човек не може да я сбърка. Изцяло български артикул, създаден в първата българска микропивоварна, която бутилира бира за пазара. Става въпрос за Пивоварна 359 ситуирана в софийското село Мрамор, от което е и водата за продукцията им. Нефилтриран, светло-кехлибарен ейл с немски малц Weyermann, американски сортове хмелове, създадени в България и квас от Белгия. Диво питие е плод на три годишна разработка и е леко побългарен вид на блонд ейл - пивка, с леко битър и изсъхнал свършек. Нефилтрирана, с вторична ферментация в бутилката.

Диво питие

Количество: 500 мл.

Алк.: 4.5%

Стил: Светъл ейл

Цвят: Светло

Ах! Red Ale

Количество: 330 мл.

Алк.: 6.2%

Стил: Подправен червен ейл

Цвят: Червен

Бирената работилница показва може би най-странната за в този момент бира от родните марки. Червен ейл с мента и мурсалски чай. И двете съставки са много осезаеми като на моменти даже надвишават малца и хмела в бирата. Вари се по поръчка в белгийска пивоварна.

2. " Гларус " - Светла бира направена по технологията на " ейла ". Популярна във Англия и Съединени американски щати измежду феновете на крафт бира, поради многочислените вероятни комбинации от хмел и малц, които водят до доста забавни резултати. В този вид са употребявани aмерикански и словенски хмел, които се допълват чудесно и придават свежо чувство на цитрус. Малцът изпъква с леко бисквитена и карамелена нотка.

Количество: 500 мл.

Алк.: 4.2%

Стил: Английски ярък ейл

Цвят: Златисто-кехлибарен

3. “Бял Щърк " Алк.: 5 % Бял Щърк е бутикова бира, основана в България. " Компанията и бирата носят името на Белия щъркел, който е кадърен да прелети 12 000 км, с цел да откри точната локация и по този начин ние се доближаваме до намирането на нашите фенове. " - споделя шефа Карел Роел. Бирата е горно ферментирал ейл с вторична ферментация в бутилката. Оригинална рецепта, която е един внимателен баланс сред следните съставки: три разнообразни баварски сорта малц, два американски типа хмел - Каскада и Нъгет, белгийска квас. Рецептата на White Storck е загадка, a осъществяването й лишава към месец.

4. Пивоварна Металхед –здрав рок, здрава бира за здрави хора. Струва си да опиташ:Pale Ale, 5,4% - Лекият горчив послевкус подканя за още една.New England IPA, 6,9% - Свеж мирис на ананас и грейпфрут. Плътна и леко сладка при отпиване с усет на цитруси и карамел, с лека приятна мъка и обособени тревисти нотки на края. Измамно пивка, само че рискова, като приятелката на твоята другарка.Space Lord India Pale Lager, 5,5% - Разкошна лятна бира. Типичните за IPL стила прохлада, непорочност и приглушена мъка са чудесно подчертани от сериозните количества хмел, а ароматът  на ананас, цитрусови плодове, пъпеш, цветя и трева я прави Много пивка, идеална за горещите летни дни.

5. Казан Артизан – майсторска бира, прясно сварена в Бистрица от занаятчийска пивоварна. Подробностите са загадка. Елате и пробвайте.

6. Black pine – крафт бира основана от млади запалянковци, трансформирали се в майстори пивовари експерти и представяйки:IPA 6,7% - американски хмел с цитрусов мирис,Pale Ale 5.4 % - ярък ейл с леки карамелени нотки,Stout 6.7% - черен, компактен със мощно кафено-какаово включване в аромата. Хм…интересно!

7. Beer Bastards  показва бири с страсти – свежи, цветни и приятни за шерване, което проличава и от техните имена – " Опасен сексапил ", " Баси кефа " и " По – бавно ", а изненадите предстоят! Опитайте

8. Veritas -  Веритас е българска Жива Бира, която се вари в Пивоварната в Бургас. Марката Veritas и бирата са основани през Mай 2015 година.

Veritas е жива бира - не е филтрирана, нито пастьоризирана. Слабо-газирана, свежа и ароматна.

Veritas (лат) е истина. Истинската бургаска бира!

9. Айляк – звучно и предразполагащо за …почивка. жанр Индия пейл ейл (IPA), по този начин нашумял по света и пораждащ сетивата с присъщ цитрусов мирис и усет и солидна мъка. Прави усещане, че на етикета е маркирано, че това е сесийна IPA, което допуска да е до 5% алк., само че в действителност е 6%. Алкохолът обаче по никакъв метод не се усеща за сметка на интензивния цитрусов мирис и усет.

10. Golem  - Тази неповторима крафт бира на полската пивоварна Голем може да опитате само и единствено на “101 beer fest ". Ще останете сюрпризирани от усета и плътността на пивото.

11. MalmöBrewing

За първи път, само и единствено по време на 101BeerFestBurgas 2018 на посетители ни идва MalmöBrewing

Те споделят че, в никакъв случай не са се считали за даденост. Ето за какво работят интензивно всеки ден, с цел да основат нещо ново, което си заслужава да прибавят на бирената сцена. Така, както направиха това против Щвейцария на Световното.

В идната информация очаквайте най- приятната изненада за всички фенове на бирата. А, тя е доста огромна. Следете ни  във фейсбук страниците на събитието и се информирайте от изявленията на Бургаските медии.

Очакваме Ви на 19 и 20 юли от 16.00 до 22.00 ч.  и на 21 юли от 12.00 до 22.00 ч.

И не забравяйте – на 20 юли от 19.00ч. – концерт на група " Обратен резултат " и…много бира! Организатор е Експо Тим ООД.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР