Фирми, които многократно не изпълняват своите задължения да строят или

...
Фирми, които многократно не изпълняват своите задължения да строят или
Коментари Харесай

Борис Бонев ще спре "ремонта на ремонта" с черен списък на некоректни фирми

Фирми, които неведнъж не извършват своите отговорности да строят или ремонтират качествено и в период, да бъдат включени в черен лист, разгласи претендентът за кмет и деятел на " Спаси София " Борис Бонев пред " Дневник ". Това е една от ограниченията, заложени в неговата предизборна стратегия, наречена " План за София ".

Софийският феномен " ремонт на ремонта " е резултат от комбинацията сред безидейно ръководство, отсъстващ контрол и безотговорно асимилиране, счита той. За да се реши този систематичен проблем, гражданската организация " Спаси София " ще инициира промени в Закона за публичните поръчки и ще изисква прецизно използване на директивите на Европейски Съюз. Това ще разреши основаването на лист с компании, които не се оправят с качеството и контрактуваните периоди.

" Подобна мярка сигурно би имала дисциплиниращ резултат, тъй като никоя компания не би желала да попадне в подобен лист ", уверен е Борис Бонев. Ако някоя реши да се пререгистрира, с цел да кандидатства още веднъж за социална поръчка, процедурата изисква предходен оборот, изпълнени предходни обекти, обясни той.

Освен черния лист на фирми-галеници на общината, съгласно Бонев би трябвало да се приложат още ограничения за прекъсване на феномена " ремонт на ремонта ". Първо заданията, които изготвя възложителят на публичната поръчка – Столичната община, би трябвало да се създават премислено и доста професионално. Тук личи неналичието на потенциал в управлението на общината да изготвя качествени задачи за плановете на бъдещите поправки.

Втората наложителна мярка е напълно да се премисли по какъв начин тъкмо Столичната община ще управлява директно осъществяването на ремонтите. В момента на доста от обектите контролът се прави от частни компании.

" В такива случаи се разчита единствено на това, частната компания да е съзнателна. А общината има своите принадлежности и законови отговорности да прави надзор на строителството и ремонтите. Как в Бургас, в Пловдив и Стара Загора се работи качествено, а там кметовете също са от ГЕРБ. Тук, в София, управлението на общината отпред с Фандъкова не знаят, не умеят и явно не желаят да решат казуса с некачествените поправки, тъй като това носи съответните изгоди на избрани компании, както и изгоди на хора, работещи в Столичната община ", изясни Бонев.

Само при един ремонт - на ул. " Граф Игнатиев ", Бонев счита, че общината е опростила санкции на фирмата-изпълнител за 4.8 милиона лв. за просрочването с още 86 дни на 300-дневния интервал за работа, както е по контракт.

По този съответен случай деятели на " Спаси София " внесоха сигнал в Софийска градска прокуратура на 11 юли. Те са проучили, че доста от 86-те дни приети за неработни, поради значителни дъждове, в действителност преваляванията са били 0.3-0.4 л/кв.м за цялото денонощие – колкото една чаша вода, съгласно информация на Националния институт по метеорология и хидрология.

Очаквайте изявлението с претендента за кмет Борис Бонев
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР