Финландците ще избират между двама опитни политици за следващ държавен

...
Финландците ще избират между двама опитни политици за следващ държавен
Коментари Харесай

Финландците на прага на президентски избори: Двама опитни политици влизат в надпреварата

Финландците ще избират сред двама опитни политици за идващ държавен глава. Неговата основна задача ще бъде да управлява външната политика и политиката на сигурност на скандинавската страна, откакто тя към този момент е член на НАТО. Бившият министър-председател Александър Стуб, позициониран в десния център, и някогашният външен министър Пекка Хаависто, от зелената левица, значително са единодушни относно приоритетите на страната в региона на външната политика и сигурността. Сред тях са запазването на твърда линия по отношение на Москва, укрепването на връзките в региона на сигурността и нуждата от оказване на помощ на Украйна. През последните дни на акцията обаче се обрисуваха дребни разлики в стила и метода на претендентите.
До известна степен това е разлика в стила, а може би и малко във усета. Те имат доста сходни позиции, когато става въпрос за основни въпроси. Но може би разликите са на равнище полезности.
Юхана Аунеслуома, професор по политическа история в Университета в Хелзинки

Стуб и Хаависто се разминават в позицията си по хипотетичния въпрос дали Финландия, която е нова членка на НАТО, би разрешила превозването на нуклеарните оръжия на алианса през своята територия. За разлика от множеството европейски страни, президентът на Финландия има изпълнителната власт при формулирането на външната политика и политиката на сигурност дружно с държавното управление, изключително във връзка с страни отвън Европейския съюз като Съединените щати, Русия и Китай. 
Пекка Хаависто има може би по-глобалистичен генезис и идеологическа конфигурация. Той е един от създателите на Зелената партия във Финландия. Така да вземем за пример въпросите на околната среда са доста значими в дневния му ред. Александър Стуб въпреки това е политик, който може би е по-трансатлантически надъхан в идеологическите си възгледи.
Юхана Аунеслуома, професор по политическа история в Университета в Хелзинки

Политик от консервативната Национална съдружна партия, Стуб зае челното място на първия тур на изборите на 28 януари с над 27% от гласовете. Той е и фаворит за продобиване на президентския пост, както и за заместничество на извънредно известния президент Саули Нийнистьо, чийто втори шестгодишен мандат изтича през март.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР