Финландия ще вземе до няколко седмици решение за евентуална кандидатура

...
Финландия ще вземе до няколко седмици решение за евентуална кандидатура
Коментари Харесай

Финландия: Ще вземем до решение дали да се кандидатираме за членство в НАТО до няколко седмици

Финландия ще вземе до няколко седмици решение за възможна кандидатура за участие в НАТО в резултат на съветското настъпление в Украйна, съобщи министър председателят в Хелзинки Сана Марин, предадоха Франс прес и Ройтерс, представени от Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 4141
" Има разнообразни вероятности дали да се подаде кандидатура за участие в НАТО или да не се подава и би трябвало да ги проучваме доста деликатно ", означи Марин по време на посещаване при шведстката си колежка Магдалена Андершон, чиято страна също не изключва опцията за присъединение към западния боен съюз.

Марин не изрази намерено желанията си, само че акцентира преимуществата от финландско участие в Алианса, отбелязва Агенция Франс Прес. В момента страната е единствено сътрудник на пакта.

" Няма различен метод за приемане на гаранции за сигурност, предоставяни от член 5-и на Вашингтонския контракт (според който нахлуване (срещу една членка на НАТО се счита за нахлуване против целия Северноатлантически пакт) ", акцентира Марин. " Разликата сред сътрудник и член е доста ясна и това няма да се промени ", добави министър председателят на Финландия.

Марин акцентира, че както решението за присъединение, по този начин и отводът от присъединение носят опасности. Русия е предупреждавала нееднократно двете страни да не се причисляват към Алианса.

" Всичко се промени, когато Русия навлезе в Украйна ", призна финландският министър председател.

Очаква се дебатът за вероятно присъединение на Финландия към НАТО да стартира през днешния ден във финландския парламент, държавното управление към този момент загатна за решение до края на лятото. Среща на високо ниво на НАТО е планувана за 29 и 30 юни в Мадрид.

Финландското държавно управление към този момент съобщи на Народното събрание " бяла книга " за стратегическата обстановка след съветското настъпление в Украйна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР