Финансовите директори на българските компании очакват те да подобрят представянето

...
Финансовите директори на българските компании очакват те да подобрят представянето
Коментари Харесай

Директорите на компаниите в България очакват по-високи приходи през 2018 г.

Финансовите шефове на българските компании чакат те да подобрят представянето си през 2018 година Прогнозата им се базира на предстоящ забележителен стопански напредък и рекордно ниска безработица. Това е обвързвано и със относително по-големият вкус за вдишване на сдържан риск.

Това демонстрират резултатите от обичайното проучване на " Делойт " (Deloitte) за настройките на бизнеса за идната година, представено от capital.bg. Проучването е извършено измежду над 600 финансови мениджъри от 12 страни от Централна и Източна Европа, в това число България, в края на предходната година. Като цяло в района настройките на бизнеса се усъвършенстват, което се дължи основно на оптимизма за макроикономическите условия.

Българските финансови шефове имат най-оптимистични упования за напредък на Брутният вътрешен продукт от мениджърите във всичките 12 страни, включени в проучването, като 54% от интервюираните чакат висок или доста висок растеж (2.6% и повече) през 2018 година, а над 84% считат, че той ще е над 2%. Оценките се усъвършенстват за пета поредна година вследствие на ускоряващо се икономическо възобновяване в страната и еврозоната.

В резултат на упования стопански напредък 73% от запитаните мениджъри предвиждат, че безработицата ще намалее - наклонност, която се следи от 2013 година Въпреки че разноските за труд остават под междинните за Европейски Съюз, на практика всички финансови шефове чакат те да се покачат, а близо 27% предвиждат доста повишаване.

Бизнес средата ще остане относително постоянна, само че тя е съставният елемент, който финансовите шефове освен в България, само че и в ЦИЕ, виждат като най-притеснителен.

Финансовите мениджъри предвиждат нарастване на множеството разходни пера през 2018 година, като главната причина за терзание са разноските за труд - 97% от запитаните считат, че те ще се покачат. В същото време основното предизвикателство остава дефицитът на квалифицирана работна ръка - 73% от шефовете се тормозят от това.

Над 60% от финансовите шефове чакат финансовите им разноски да набъбнат, а едвам 3% предвиждат спад. Това е тясно обвързвано с упования растеж на приходите, за което ще е нужен по-голям потенциал, както и с растежа на инфлацията и Брутният вътрешен продукт.

Основното терзание остава невъзможността на фирмите да си обезпечат квалифицирана работна ръка, изключително в технологиите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР