Финансовата грамотност и финансовото образование се признават като важно индивидуално

...
Финансовата грамотност и финансовото образование се признават като важно индивидуално
Коментари Харесай

Защо е важна финансовата грамотност

Финансовата просветеност и финансовото обучение се признават като значимо самостоятелно умеене, належащо за вземането на устойчиви финансови решения и постигането на финансово богатство. Това се обуславя от предлагането на все по-сложни финансови артикули, появяването на нови опасности и бързото развиване на финансовия бранш.

В България се извършват Националната тактика за финансова просветеност и Планът за деяние към нея. Те се стремят да запълнят празнината, която страната има във връзка с този тип обучение.

Стратегията и Планът са признати с Решение на Министерския съвет от 10 февруари 2021 година

Докъде стигнахме с осъществяването на тази тактика?

Доц. доктор Джеймс Йоловски, основен специалист във Фискалния съвет на България и учител във Висшето учебно заведение по обезпечаване и финанси, разяснява пред БНР, че финансовата просветеност е самобитна задача за Междуведомствената работна група към Министерство на финансите. Той отбелязва, че в  момента се извършва Планът за деяние, а предходната година е била създадена рамка за финансова подготвеност за възрастни, която може да се употребява в учебната система .

 istockphoto istockphoto
Росица Вартоник, създател и шеф на Фондация " Инициатива за финансова просветеност ", споделя, че  финансовата просветеност значи ръководство на ресурсите и парите, тъй че да се живее животът, който си представяме . Тя още акцентира значимостта на Националната тактика за финансова просветеност и ролята на Министерството на финансите в организирането и воденето на процеса.

Д-р Магданела Делинешева, ръководител на Управителния съвет на Фондация " Образование 5.0 ", изразява  нуждата финансовата просветеност да бъде интегрирана качествено в просветителната система.  Тя отбелязва, че сега липсва добра процедура в това отношение и финансовата просветеност не е част от наложителните стратегии. Въпреки че има откъслечни тематики и понятия, свързани с нея, основно в стратегиите по технологии и предприемачество, това е незадоволително.

В умозаключение, финансовата просветеност и финансовото обучение са от растящо значение в днешното общество. За да се реализира целеустремено развиване на финансовата просветеност, съдействието сред държавното управление, просветителните институции, фондации и бизнес бранша е от значително значение.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР