Правото на връщане (или право на отказ) е силен механизъм

...
Правото на връщане (или право на отказ) е силен механизъм
Коментари Харесай

В кои случаи нямаме право да върнем стока в 14 дневен срок

Правото на връщане (или право на отказ) е мощен механизъм за потребителя пред търговеца, само че има и законови ограничавания. Все по-често търговци да отхвърлят на консуматори да върнат закупена стока, като употребяват причини, които са в прорез със закона. Кога търговецът има съображение и по кое време не, изясняват от Асоциация „ Активни консуматори “.
 
Право на отвод от покупка може да бъде упражнено без значение от положението на опаковките и комерсиалния тип на стоката, даже и да е инсталирана, употребена или захабена. Търговецът НЕ МОЖЕ ДА ОТКАЖЕ да одобри продукта назад. Правото на отвод е лимитирано единствено в изброени в Закона за отбрана на потребителите хипотези.
 
    Право на отвод имаме при онлайн покупка и покупка отвън обекта на търговеца.

    Правото на отвод от стока може да бъде упражнено в 14 дневен период от приемането на стоката посредством известяван на търговеца със общоприет формуляр, след което в 14 дневен период се изпраща стоката на търговеца.

Важно!
 
     Търговецът е длъжен да одобри назад продукта, само че не е длъжен да ви обезщети на 100%, в случай че продуктът е захабен.
 
     Търговецът не може да ви желае голословно огромна сума, в случай че се откри, че продукта е с понижена стойност. Отговорността на потребителя за понижената стойност е в границите на рационалното!
 
     Обърнете внимание, когато приемате артикул, дали е в добър търговски тип, тъй като е допустимо по-късно търговецът да ви търси отговорност за нещо, което не сте създали. Положителното в тази ситуация е, че законът изисква от търговеца да потвърди понижената стойност на продукта. Това е нещо, което търговците не харесват.
 
Кога потребителят носи отговорност за понижената стойност на продукта?
 
Ето какво споделя законът:
 
     Чл. 54. (ал.4.) Потребителят носи отговорност единствено за понижената стойност на стоките, породена от изпробването им, друго от нужното, с цел да откри естеството, характерностите и положителното им действие. Потребителят не носи отговорност за понижената стойност на стоките, когато търговецът не го е уведомил за правото му на отвод по член 47, алинея 1, т. 8.
 
     От тази наредба на закона излиза наяве следното: стока може да бъде тествана в границите на нужното, с цел да установим какво съставлява, по какъв начин наподобява и по какъв начин действа. Законът не дава определение на това какво е „ належащо “, с цел да се тества един артикул. Следователно при експериментиране на стоката потребителят не дължи възнаграждение и не може да се изисква наказателна клауза. Ако е нарушен комерсиалният тип при изпробването потребителят ще носи отговорност за понижената стойност, само че това не може да е причина да бъде отказано правото на връщане.
 
 istock istock
Пример: Поръчваме си обувки от уебсайт и ги получаваме на идващия ден. Решаваме да разпечатаме плика и да отворим кутията, с цел да се ревизират обувките. Слагаме ги на краката си и вършим една две стъпки, с цел да усетим дали са комфортни.
 
В този случай може да върнем обувките, само че в случай че решим да отидем с тях до магазина или да ги употребяваме няколко дни, то при връщане на продукта, търговецът има законното право да удържи част от цената на продукта, само че той не може да откаже да одобри продукта, даже и в случай че му кажем, че сме го употребили.
 
Някои търговци не вършат разлика сред отговорност на потребителя за понижена стойност и ограничение на правото на отвод. Видимо някои търговци изброяват в своите Общи условия хипотези, при които потребителят е лишен от право на връщане напълно. Поднасянето на информация, която не отразява хипотезите от закона, може да се счете за нелоялна комерсиална процедура, за която комисията да наложи глоба и да забрани на търговеца да я упражнява.
 
Негативни образци от практиката
 
„ Не може да върнете продукта, тъй като е пробван! “
 
„ Не е върнат в истинската си опаковка и по тази причина ви отхвърляме! “
 
„ Парочистачката е разопакован и заради хигиенични съображения не може да я върнете! “
 
„ Няма закон, който да ме накара да приема разопакован артикул! “
 
„ Нямате право на отвод, тъй като поръчката ви е индивидуализирана. “
 
„ Дължите ни 20% наказателна клауза, в случай че сте тествали продукта, само че от цената без отстъпка! “

„ Отказали сте се от правото си на отвод, не може да върнете сокоизстисквачката! “
 
Някои търговци директно нарушават наредбата за понижената стойност на артикул като настояват, че при експериментиране на стоката, потребителят не може да върне продукта. Видимо от нормата на член 54, ал.4 от Закон за защита на потребителя, ни е обещано правото да пробваме продукта. Друг вид, който някои търговци употребяват, е да изискват възнаграждение на % от сумата при експериментиране на продукта, което е в непосредствено несъгласие със закона.
 
Пример: В подобен случай имаме налице оскъдна уговорка от контракта и затруднение пред практикуване на правото на отвод. Ако се натъкнете на сходна уговорка (по-долу), уведомете ни и изпратете контракта, с цел да го разгледаме: Основното, което потребителите би трябвало да знаят, е че не може един търговец да откаже връщането на артикул въз основа на комерсиалния тип на стоката или опаковката, в случай че продуктът влиза в законните категории на артикули без право на отвод. Всяко авансово уговаряне за наказателна клауза при пробване на продукта е противозаконна!
  
Случаите, при които нямаме право на отвод:
 
    Стоки, направени по поръчка на потребителя или съгласно неговите самостоятелни изисквания;
 
     Това са артикули, които са направени напълно за потребностите на потребителя, и не се продават свободно от търговеца. Връщането на този артикул би направило невъзможна продажбата на подобен индивидуализиран артикул.

Мамят ни с нежелани контракти

     Съгласно легалната формулировка на § 13, т. Защитена зона от Допълнителните Разпоредби на закона, " артикули, направени по поръчка на потребителя " са артикули, които не са направени авансово, а са направени въз основа на самостоятелен избор или решение на потребителя. Има доста количество правосъдна процедура по тази догадка, в която излиза наяве, че става въпрос за даване на направен артикул, особено за потребностите на потребителя.
 
Пример: Поръчвате бюро, което се предлага единствено в черно и бяло, като се свързвате с търговеца и желаете да бъде в розово с композиция блестящо алено. В този образец имаме самостоятелна поръчка и затова нямаме право на отвод от контракта за покупка на този артикул.
 
Запечатани артикули, които са разпечатани след доставката им и не могат да бъдат върнати заради съображения, свързани с хигиената или отбрана на здравето;
 
Настоящата догадка се употребява от някои търговци, които желаят да лимитират своите клиенти от връщане на артикул под този предлог. Самата догадка се пояснява друго от институции, търговци и организации, само че в общи линии се отнася единствено за артикули като хигиенични артикули, долни дрехи и козметични артикули. Най-често тази догадка се употребява, когато е закупен продукта посредством покана за проява.
 
 istock istock
Парочистачка, диван, прахосмукачка, сокоизтисквачка, телефон и така нататък са артикули, които могат да бъдат почистени, затова могат да бъдат и върнати. Дрехи също могат да бъдат връщани.
 
Стоки, които заради своето естество могат да влошат качеството си или имат къс период на годност;
 
Пример: Поръчвате си храна за у дома от ресторант или от онлайн супермаркет хранителни артикули с къс период на валидност като прясно мляко и така нататък
 Стоки, които откакто са били доставени и заради естество им са се смесили с други артикули, от които не могат да бъдат отделени;
 
    за доставка на вестници, периодически издания или списания като се изключи контракти за абонамент за доставката на такива издания;

    за доставка на запечатани звукозаписи или видеозаписи или запечатан компютърен програмен продукт, които са разпечатани след доставката;
 
     Това e една от хипотезите, при които единствено при разопаковането потребителят губи правото си на отвод от продукта.
 
    за доставка на алкохолни питиета, чиято цена е контрактувана при сключването на контракта за продажба, при които доставката може да бъде осъществена в период не по-рано от 30 дни, считано от сключването на контракта, и чиято действителна стойност зависи от съмненията на пазара, които не могат да бъдат следени от търговеца;
 
     Ако напитките са отворени или е нарушен бандерола – нямате право на отвод.
 
    подписани по време на обществен търг;
 
    за доставка на артикули или услуги, чиято цена зависи от съмненията на финансовия пазар, които не могат да бъдат следени от търговеца и които могат да настъпят по време на периода за практикуване правото на отказ;
 
     Изключително рядка догадка.
 
    Посочените хипотези се отнасят до продажбата на артикули. За всички хипотези на липса на право на отвод вижте чл.57 от Закона за отбрана на потребителите.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР