Филмът Моралът е доброто за покойния юрист Кристиан Таков се

...
Филмът Моралът е доброто за покойния юрист Кристиан Таков се
Коментари Харесай

Филмът за Кристиан Таков създаде нов предизборен смут в УНСС

Филмът " Моралът е положителното " за починалия правист Кристиан Таков се сблъска с загадъчен отпор поради идното му лъчение в УНСС.

Режисьорът и сценарист Веселин Диманов алармира в сряда, че в началото контрактуваната дата за прожекция на кино лентата е била отказана със странния претекст, че " би трябвало да се отсрочи за след изборите, защото има заплаха от скандал и неверно пояснение на самодейността ".

Това пояснение е пристигнало към един час откакто той се е срещнал с представители на ръководстовто на УНСС и е получил тяхното единодушие филмът да се излъчи на 28 март в Аула " Максима " при вход свободен за студенти и преподаватели.

При повторния диалог с Диманов обаче събеседниците му от университета (имената им не са посочени от него) поискали премиерата да се трансферира за след изборите на 2 април.

Той споделя, че са му предложили това да се случи на 28 април - с един месец отсрочване. Режисьорът обаче е отказал: " Не съм посветил последните три години от живота си в основаването на биографичен филм, който напълно осъзнато по никакъв метод не е с политически темперамент, с цел да бъдат подиграни напъните ми с сходни етикети, единствено тъй като са комфортни ".

След като позицията му беше оповестена във Фейсбук и провокира голям брой рецензии, ректорът на УНСС Димитър Димитров персонално се намеси в проблема и се разграничи от странното условие за отсрочване на прожекцията.

Ректорът е поканил основателя на кино лентата за Кристиан Таков на диалог, като е удостоверил, че " Моралът е положителното " ще се излъчи в уговорената дата - 28 март (т.е. преди изборите) с безвъзмездни билети за студенти и преподаватели на университета.

Така и не излиза наяве кой тъкмо е разпоредил да се направи опит - въпреки и несполучлив - филмът да не се демонстрира преди изборите.

Ангажирането на Димитър Димитров с този проблем не е инцидентно: преди 2 години в УНСС избухна сериозен скандал, откакто преподавателят от Катедрата по публицистика Мартин Осиковски беше уволнен от ректора поради рецензията си против появяването на тогавашния министър председател на " ревизия " в новия корпус на университета в последния ден от предизборната акция за парламентарните избори на 4 април 2021.

Тогава в поддръжка на Осиковски се подвигнаха както публицисти и общественици, по този начин и академични преподаватели от други висши образователни заведения - и в последна сметка той беше.

Самият филм за Кристиан Таков среща опозиция при разпространяването си не за първи път.

През януари Веселин Диманов заяви, че някои от разпространителите са отказали прожекции, защото " кметовете на дребните обитаеми места виждали проблем със наличието на кино лентата – площади, митинги, Пеевски и други сюжети ".

В последното си известие във връзка проблема в УНСС той твърди, че два други университета също са отказали лъчение на " Моралът е положителното ".

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР