Фейсбук Богати тайландци броят между 4200 и 8300 долара за ваксина

...
Фейсбук
Богати тайландци броят между 4200 и 8300 долара за ваксина
Коментари Харесай

Журналист: Богати тайландци броят между 4000 и 8000 долара за ваксина

 Фейсбук Богати тайландци броят сред 4200 и 8300 $ за ваксина против ковид-19, написа пловдивският публицист Панчо Благоев, който от няколко години живее в азиатската страна.

Ето обявата:

" В средата на април жена ми се имунизира с китайската " Синовак ". Като държавен чиновник извади шанс да бъде измежду първите в 70-милионен Тайланд, получили заветната инжекция въпреки и с не толкоз ефикасната китайска ваксина. Защо шанс ли? Три месеца по-късно едвам 3% от популацията тук е изцяло имунизирано, а 10% имат по едно убождане.

Ако се регистрираш през днешния ден, ще получиш инжекция най-рано след месец. Местните нямат опция да избират - поставят им " Синовак " или " Синофарм " съгласно наличностите. Обяснението е просто: няма ваксини! И тъй като " парите в никакъв случай не спят " огромни локални туроператори стремително проведоха " имунизационни турове " до страни като Съединени американски щати, Русия и Сърбия, където богати тайландци броят сред 4 200 и 8 300 $ с цел да получат убождания! Това в случай, че съгласно СЗО тайландската здравна система е в Топ 10 на най-хубавите в света!

Още по-сложно е ситуацията на над 2 млн. чужденци, които живеят в кралството, включително моя благосклонност. За да получат ваксина в някоя от частните лечебни заведения ще би трябвало да се бръкнат с 3 400 бата, или към 170 лв. за две дози " Модерна ". Ако ги има, несъмнено, тъй като към този момент доставките са планувани за светлото бъдеще, което съгласно локалните управляващи следва от октомври нататък...

Освен в случай че не работят в огромна интернационална компания или влиятелно частно учебно заведение, които нормално поемат логистиката и разноските, на този стадий имунизацията на пребиваващите тук е mission impossible. Някои страни като Франция взеха нещата в свои ръце и започнаха да имунизират своите жители. Засега Съединени американски щати и Англия, които са с най-големи общности тук, отхвърлят да създадат това за своите хора. За българите в Тайланд да не приказваме. Преди 10 година благата ни татковина закри посолството ни в Банкок и оттогава за обикновена консулска услуга или отбрана Министерство на външните работи общително те поучава да хванеш самолета за някоя от задачите ни в Ханой или Джакарта. Но това е друга история...

Защо се стигна дотук, откакто м.г. СЗО сочеше " страната на усмивките " за пример по справяне с коронавирус болестта?

Почти година Тайланд задържаше съвсем нулеви равнища на разпространяване на вируса. В момента се записват сред 4-6000 инфектирани на ден, най-вече с делта разновидността на ковид-19. 50-60 губят борбата с заболяването. Болниците са претъпкани, а безсимптомните пациенти се изолират в полеви уреди. Закъснялата реакция на здравните управляващи пък докара до изострен недостиг на ваксини. Зад всичко това съгласно много коментатори тук стоят лобистки ползи, тясното обвързване и зависимости на Банкок от Пекин и корупцията, която в Тайланд е по-скоро норма в сравнение с изключение. /Бай дъ уей Баце&co е напряко почтен агнец спрямо локалните профита/.

Скоро се чака да стартира всеобщо произвеждане на Astra Zeneka в локален фармацевтичен цех, за който се твърди, че е на един от най-могъщите хора в Тайланд, а през последното тримесечие ще бъдат импортирани и първите ваксини на Phizer. Миналия ноември държавното управление на Тайланд стартира договаряния с Pfizer и " Астра Зенека " за произвеждане на имунизациите тук. Неясно за какво беше предпочетена компанията на " Астра Зенека ", за която към този момент беше ясно, че се затруднява с доставките в международен мащаб.

Изправено пред възходящото публично неодобрение държавното управление на ген. Прают Ча-очан, който е закрепостен министър председател след военния прелом през май 2014 година търси опция да компенсира забавянето на имунизационната акция. Очаква се от 1 октомври до края на годината да бъдат доставени първите 4 млн. дози от Модерна. Те са контрактувани от частните лечебни заведения за платеното имунизиране /3 400 бата=170 лева./ След 1 януари би трябвало да дойдат още 1 млн. дози.

Това се случва по тукашните географски ширини, където обществото макар страховете, неизвестността и тайните теории подхожда извънредно отговорно към нуждата от всеобща имунизация като метод да си върнем предходния живот. У нас както се разбра не щем ваксини тъй като имало международен скрит план, щели да ни чипират, желали и да разредят човечеството.Както имунизациите у нас очевидно и простотиите са безвъзмездни, а за жалост им се връзват и умни хора. Не ги обвинявам - персонален избор.

Но си признавам, че изпитвам усложнения да обясня на жена ми, а и на общите ни другари тук за какво е по този начин в България. Която с изключение на със Стоичков, Бербатов и киселото мляко, което японците продават тук под марката България, ще се снабди с нова популярност - страна на безсмъртните, дето вирус не ги лови. Сигурно поради ракията, шопската салата и киселото мляко. Да не пропусна шкембе чорбата, с доста чесън естествено.

Но както някой беше споделил - пилците се броят наесен. Да пази Господ "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР