Февруари приключи и той бе като цяло добър за инвеститорите

...
Февруари приключи и той бе като цяло добър за инвеститорите
Коментари Харесай

Какво да очакват инвеститорите от SOFIX през третия месец на годината

Февруари завърши и той бе като цяло добър за вложителите на родния финансов пазар. Завършвайки месеца с минимално покачване от 0.22%, SOFIX съумя да завърши при най-високото си равнище от есента на 2008-а година, както и да означи третия си следващ месец на растеж. През втория месец на годината, видяхме и първото IPO за 2024-а година - това на Болерон, в което застрахователната компания съумя да набере сполучливо 3.17 милиона лв..

Сега несъмнено, вложителите си задават въпроса - какво да чакат през март и идващите месеци на новата година. На този въпрос ще се опитам да отговоря сега, поглеждайки обратно към историческото показване на показателя и правейки ангажимента, че случвалото се в исторически проект не е гаранция за това какво ще се случва в бъдеще.

" Болерон " сполучливо притегли 3,1 млн. лв. от БФБ при оценка на компанията от 16,4 млн. лв.

Компанията пласира 955 051 броя нови акции и набра спомагателен капитал в размер на 3 170 769 лева

От техническа позиция, SOFIX е в дълготраен прогресивен тренд, защото 50-периодната му междинна е над 200-периодната такава, а равнището на показателя е над краткосрочната пълзяща междинна.

Предвид на обстоятелството, че показателят е на най-високите си равнища от повече от 16 години, няма забележими аргументи за какво растежът му да не продължи по-нататък с първична цел от 900 пункта.

Стратегията вложителите да купуват акции на БФБ когато 50-дневната междинна е прекосявала над 200-дневната и да излизат от пазара при намаляване на краткосрочното под дълготрайната величана, може да се дефинира като - може би една от най-хубавите вероятни тактики да се търгува на българския финансов пазар (поне въз основа на историческото показване на индекса).

Освен огромна рентабилност за вложителите, тази тактика би им икономисала и спад от над 80% на SOFIX през 2008-ма година, както и загуба от над 20% от края на 2014-та година. За задачата, вложителите просто е трябвало да продават, когато краткосрочната междинна големина се е понижавала под дълготрайната такава. А подобен сигнал към момента няма!

Инвеститорите, които са следвали тази елементарна тактика на търговия (да купуват при " златно " и да продават при " смъртоносно " пресичане) са се показали доста добре в исторически проект. Тя, би им донесла междинен годишен приход от към 20% на година, по отношение на под 10% за тези, последващи тактиката " купи и хвани ", или купили показателя SOFIX през 2000-та година и държащи го до през днешния ден.

Какво да чакат вложителите през март на база междинното показване на показателя през третия месец на годината?

Средното показване на SOFIX е негативно в размер на към 1.5% през третия месец на годината, от основаването на показателя досега. Историческата информация сочи, че най-голямо намаляване бележи индикаторът през март на 2001-ва година, когато губи 14.4% от цената си.

Още по-интересен е фактът, че показателят е отбелязвал намаляване през всеки от третите месеци на годините сред 2003-та и 2007-ма година, време през което SOFIX се покачва близо четири пъти.
 Кога SOFIX ще пробие върха си от 2007-а година
Кога SOFIX ще пробие върха си от 2007-а година

През 2007-а година главният показател на БФБ доближи своите исторически най-високи равнища покрай 2 000 пункта

Най-добрият март пък, индикатора отбелязва в разгара на финансовата рецесия от 2009-та година, през която той губи забележителна част от цената си. Тогава, през третия месец показателят записва покачване от 5.8%.

В умозаключение, може да се каже, че в случай че има " контра месец " през годината, то несъмнено номиниран за него би бил третият месец на годината. Тоест вложителите не би следвало да се тормозят, в случай че индикаторът се намали този март, а по-скоро това може даже да е добър симптом за посоката на пазара до края на годината.

* Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на акции на БФБ.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР