Фелисет не изглежда като типичен астронавт. Тя тежи само 5,5

...
Фелисет не изглежда като типичен астронавт. Тя тежи само 5,5
Коментари Харесай

Как Фелисет стана първата котка, която отиде в космоса

Фелисет не наподобява като характерен астронавт. Тя тежи единствено 5,5 кг и прекарва по-голямата част от живота си по улиците на Париж. Фелисет е котка, една от 14-те, подготвени от френски учени да вземат участие в полет до космоса.

През 1963 година животинката стига там, където никоя котка не е ходила преди. Избрана поради спокойното си държание и ниското си тегло, тя е вързана в ракета през октомври същата година и прекарва 15 минути в замайващ полет до звездите, преди да се върне наред на земята.

Нейното премеждие е значително забравено. Докато други животни в нейната позиция – като кучето Лайка и шимпанзето Хам – стават звезди, Фелисет неизвестно за какво изпада от публичната памет.

Това е нейната история.

 Posta Romana - 1959 - Laika 120 B

Марка с кучето Лайка

До 60-те години на предишния век „ галактическата конкуренция “ стартира да се нажежава. И до момента в който Съветският съюз и Съединените щати реализират редица вълнуващи триумфи, французите гледат своята лична стратегия липсва и виждат, че изостава.

Да, те изстрелват плъхове с ракети. Но това не е изключително впечатляващо на фона на руското куче Лайка, което излетява в космоса през 1957 година, или американското шимпанзе Хам, което го последва през 1961 година

Нещо повече, плъховете не оферират на учените доста прозрения за обстановката горе. А цялата цел на изпращането на животни в космоса е да се разбере по какъв начин галактическият полет може да повлияе на човешката физиология. Така френските учени насочват вниманието си към друго животно: котките.

„ Котката е едно от животните, необятно употребявани за проучвания на неврофизиологията по това време “, изяснява Мишел Визо, някогашен ветеринарен доктор и началник на екзобиологията в Националния център за галактически проучвания на Франция.

С други думи, има смисъл да се употребява едно такова животно, което науката към този момент схващат добре. И по този начин, в гонене на новата си цел, учените от Центъра за медицински проучвания (CERMA) се снабдяват с 14 котки, всичките женски, и стартират да ги подлагат на образование за „ астронавти “.

Една от котките е наречена C 341 – само че по-късно тя ще стане известна като Фелисет.

 Ham the chimp (cropped)

Хам

Фелисет и другите 13 котки минават през строги проби, с цел да се види по какъв начин ще реагират на галактическия полет. С електроди в мозъците си, би трябвало да устоят на тесни пространства, мощни ракетни шумове и центрофужна въртележка, която може да разклати стомаха на възрастен човек за няколко месеца.

От всички котки Фелисет се обрисува като една от шестте претенденти за космоса. Учените я избират, тъй като тя поддържа относително ниско тегло – други котки в програмата напълняват – и тъй като има умерено държание.

„ Фелисет е точната котка за тази задача “, споделя по-късно един от учените от CERMA. „ Всяка паническа реакция от нейна страна би я дисквалифицирала от програмата, защото би направила мозъчните й сигнали невъзможни за разчитане. “

„ Ракетата се изкачи доста високо, близо 157 км. “, изясни Визо. Но след 15 минути извисяване измежду звездите, котето се върна на земята като воин на Франция.

Медиите дават на котето прякора Феликс – на името на известната по това време котка от едноименния комикс. Тъй като Фелисет в действителност е женска, те по-късно трансформираха името й в женска форма.

Но дните й, за жалост, са преброени.

 Fusée VERONIQUE (8727147868)

Ракета Véronique

Слава на Фелисет не продължава дълго. Скоро откакто тя се връща на земята, учените я евтаназират, с цел да могат да изследват мозъка й.

Оттогава впечатляващото премеждие на Фелисет стартира да избледнява. Но за какво? Защо тя е забравена, до момента в който животни като Хам и Лайка се помнят?

„ Мисля, че може да е въпрос на това по какъв начин се е развила историята’, сподели Робърт Пърлман, галактически историк и редактор на уеб страницата за галактическа история collectSPACE. „ Усилията, които довеждат до изстрелването на хора в космоса – и в последна сметка, до Луната – идват от галактическата конкуренция сред Съединените щати и руснаците. Тъй като французите в никакъв случай не са изстрелвали хора в космоса – по-късно те си партнират с Европейската галактическа организация – техните ранни достижения остават на назад във времето след съветските и американските. Като такава, историята на Фелисет постепенно избледнява. “

Но всичко това стартира последователно да се трансформира през 2017 година Тогава живеещ в Лондон мъж на име Матю Серж Гай провежда акция в Kickstarter, с цел да построи бронзов мемориал в чест на дребното космонавтче.

„ През последните 54 години историята на първата и единствена котка, която отива в космоса, е значително забравена. Тя заслужава отговарящ монумент “, написа той на страницата. „ Въпреки че други животни в космоса – като кучето Лайка и шимпанзето Хам – са добре познати в известната просвета и имат монументи, доста малко хора са наясно, че котка въобще е стигала до космоса. Сега е време „ Астрокотката “ да получи мемориала, който с право заслужава. “

Кампанията на Гай е сполучлива. Той събра повече от 57 000 $, с цел да сътвори статуята, която в този момент е конфигурирана в Международния галактически университет в Страсбург, Франция.

Впоследствие университетът Тулуза III афишира, че ще кръсти идната си обсерватория на името на Фелисет. Обсерваторията би трябвало да отвори порти през 2023 година

Така Фелисет най-сетне получава признанието, което заслужава. Приносът й към галактическите пътувания може да е дребен, само че все пак е принос.

Днешните астронавти и галактически пътешественици следват отпечатъците от дребните й лапи.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР