Опасност от преливане на язовир Елешница“, ако валежите са по-продължителни

...
Опасност от преливане на язовир Елешница“, ако валежите са по-продължителни
Коментари Харесай

Опасност от преливане на язовир „Елешница“

Опасност от преливане на язовир „ Елешница “, в случай че преваляванията са по-продължителни и значителни. Причината: Едно от огромните уреди във Варненско към този момент девет години чака ремонт.

Проливен дъжд през 2015 година чупи плоча от преливника на язовира и от този момент селата и пътищата в района са застрашени.

„ Елешница “ е един от огромните язовири във Варненска област с размер от 10 милиона кубически метра. Край него минава пътят сред Долни чифлик и Дългопол.

„ При най-лошия случай могат да бъдат евентуално застрашени селата Гроздьово, Нова Шипка, които се намират по поречието на река Камчия “, съобщи Милен Илиев, основен специалист Областна администрация – Варна.

Дъжд през 2015 година счупи дънна плоча на преливника, а обезопасяване на региона още не е направено.

„ Съоръжението сега е в много сериозно положение. От 2018 година до през днешния ден има издадено позволение за градеж, на което срокът му изтича на 28 октомври 2024 година. Строително-монтажни работи към момента не са почнали. При едни значителни превалявания ще продължи това рушене на оборудването, което води до заплаха “, добави Милен Илиев.

Ремонтът на преливника на язовир „ Елешница “ ще коства над 800 000 лв., пресмятат от „ Напоителни системи “.

„ Ремонтно-възстановителните действия се планува да стартират в най-скоро време и в най-кратки периоди “, разяснява Георги Марценков, шеф на „ Напоителни системи “ – Варна.

Отговорните институции не съумяха да обяснят за какво 9 години не е подхванато нищо за ремонтирането на „ Елешница “. Задължение на „ Напоителни системи “ е да следи язовира. Още предходната година от Областната администрация са изпратени писма за вземането на незабавни ограничения, издадени са и наставления.

„ Едното е за актуализация на спешния проект на язовира. То е изпълнено в период. Второто наставление се извършва прецизно и все още. То е за поддържане на контролната кота от 53,28 метра или 4 милиона кубически метра със период до осъществяване на ремонта на преливника ", сподели още Георги Марценков, шеф на „ Напоителни системи “ – Варна.

Служители на „ Напоителни системи “ във Варна наблюдават непрекъснато равнището и размера на язовир „ Елешница “. Целта е навреме да бъдат взети ограничения, с цел да не се допусне преливане на язовира или компрометиране на стената.

Проверките на язовирите във Варненско не престават. До момента са инспектирани оборудванията в общините Суворово, Вълчи дол и Ветрино, като проблеми там не са открити.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР