Федералният резерв на САЩ наскоро обяви предстоящото стартиране на услугата

...
Федералният резерв на САЩ наскоро обяви предстоящото стартиране на услугата
Коментари Харесай

Фед обяви предстоящото стартиране на услуга за незабавни плащания

Федералният запас на Съединени американски щати неотдавна разгласи идното пускане на услугата FedNow през юли, която има за цел да разреши на финансови институции от всевъзможен мащаб и местонахождение да оферират услуги за незабавни заплащания в цялата страна, непрекъснато и 365 дни в годината.

Според Том Баркин, президент на Банката на Федералния запас в Ричмънд и изпълнителен спонсор на програмата FedNow, услугата ще бъде и ще сътвори.

Възможностите за незабавни заплащания към този момент са сполучливо тествани в няколко страни, като водещи в бранша са азиатските страни като Индия и Китай.

Индия да вземем за пример употребява инфраструктура, основана на услугата за незабавни заплащания (IMPS) и унифицирания платежен интерфейс (UPI), с цел да предлага услуги за мигновенни заплащания на клиенти и търговци. Глобалните данни демонстрират, че Индия е най-активният пазар, като размерът на транзакциите доближи $39.8 милиарда през 2021 година

Междувременно в Китай необятно се употребяват Alipay и WeChat за незабавни мобилни заплащания, а страната напира да одобри цифров юан като своя централно подкрепена цифрова валута.

Въпреки че преходът към незабавни заплащания евентуално може да форсира консолидираното на цифровите валути на централните банки (CBDC) в Съединени американски щати, тяхното приемане към момента не е несъмнено. В момента работната група, занимаваща се с CBDC изследва капацитета на вида валута и се чака решение за тяхното приемане.


 


Междувременно Ripple води диалози с над 20 централни банки в международен мащаб по отношение на начинания за CBDC, само че Съединени американски щати към този момент не вземат участие в тях.

Стартирането на услугата FedNow е значима стъпка за финансовия бранш на Съединени американски щати, която разрешава на финансовите институции да оферират услуги за незабавни заплащания в цялата страна. Приемането на CBDC в Съединени американски щати обаче към момента не е несъмнено, а Ripple води диалози със международни централни банки по отношение на CBDC начинания, само че Съединени американски щати към този момент не взема присъединяване.

Преминаването към незабавни заплащания усили интереса към CBDC, само че дали те ще бъдат признати в Съединени американски щати, следва да разберем.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР