ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Георги Табаков пред ФАКТИ: Бюджетът за 2021 година и изготвен по калъпа от предишната година, все едно че нищо не се е случило

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Вчера – 1 декември, стартира провеждането на изданието на Българския стопански конгрес за 2020 година. То ще продължи два дни, като през днешния ден от 16:00 часа следва вторият му модул. Събитието тази година се организира онлайн.

Темата на провелия се през вчерашния ден първи модул на форума беше „ Българската стопанска система в бурята на корона рецесията “. В рамките му ръководителят на Българската стопанска камара Радосвет Радев показа предварителните данни на годишното проучване на организацията. Според данните, 70% от интервюираните представители на бизнеса антикризисните ограничения, които държавното управление предприе са безрезултатни. Голяма част от бизнеса предвижда и спад на броя на работните места.

От ФАКТИ се свързахме с Георги Табаков – ръководител на Българския стопански конгрес, с цел да приказваме за изводите от тези данни, за подхванатите от държавното управление ограничения и за бъдещето на бизнеса. Разговора ни четете в идващите редове:

- Г-н Табаков, какви заключения можем да си извадим от предварителните данни от годишната анкета на Българската стопанска камара?

- Аз бях много депресиран от това, което демонстрират като данни от Българската стопанска камара. Предполагам, че това обаче е действителността. Аз самият доста желаех да приказваме много по-оптимистично за 2021 година, обаче това са настроенията на българския бизнес. Българският бизнес явно няма доверие в това, което се предлага като ограничения. Това просто е не явно, а очевадно.

Мерките са несъответстващи и доста закъснели. Ако някъде са съответни, то те са закъснели. Основният принцип на всички места по света по време на всяка една рецесия е, че може да управлявате рецесията единствено в случай че имате доверие. Българското държавно управление няма доверие, с цел да може да ръководи тази рецесия. Това е към този момент безкрайно ясно, единствено явно на държавното управление това нещо не му е ясно.

- А какви ограничения трябваше да се вземат и по-скоро по кое време трябваше да се вземат?

- Ще дам единствено един образец с първата скица, която се отвори схемата след 60 на 40. Това беше до 10 хиляди лв., които трябваше да бъдат отпуснати на дребни и микрофирми. Част от тези 28 хиляди компании, които бяха утвърдени още не са си видели парите. Мярката беше отворена през май, като тогава също беше доста смешно, тъй като първо оповестиха един ден, в който ще стартира да се кандидатства, а по-късно не съумяха да се оправят механически и след 2-3 дни още веднъж я пуснаха.

Отгоре на всичко, там по този начин трансформираха нещата, че бяха задали едни критерии и съгласно тези критерии, част от компаниите не можеха да аплайват или беше ясно, че даже и да аплайват ще бъдат отстранени. Имало е обаче хора, които не са видели въпросните критерии и са подали документи. След 5-6 месеца – чисто по политически аргументи, през септември месец, те споделят, че ще провиснал още едни милиони и ще ги дадат на всички, които са кандидатствали.

Това, което се получава е, че се кандидатства с нередовни документи през май месец, съгласно това, което се изисква тогава. Естествено, хората, които четат по естествен метод всички документи си споделят, че няма смисъл да аплайват и не подават документи. В същото време, тези, които са подали документи без доста да четат и да вникват в това, което се изисква, печелят септември месец. Оказва се, че едните са в по-добро състояние, другите в по-лошо. Отгоре на всичко, част от компаниите още не са си видели парите.

- Казахте политически аргументи, какво имате поради?

- След бурните митинги през лятото трябваше да се вършат пиар акции, с цел да се споделя какъв брой доста пари се отпуска на бизнеса, като имайте поради, че 10 хиляди лв. нищо не са даже за една микрофирма.

- Сега в съответните условия какво би могло да е направи за бизнеса?

- Фискални тласъци. Неплащане на налог облага в продължение на няколко години и всевъзможни други фискални тласъци. Ако би трябвало, понижаване на ДДС-то във всички браншове, а не за един бранш, на идващия ден – за различен бранш и така нататък Третото нещо е да престанат да харчат пари, които първо, не са техни и второ, да не ги харчат за нелепости по време на рецесия.

Защо ни трябват тъкмо в този момент да купуват в допълнение въоръжаване? Защо им би трябвало тъкмо в този момент да харчат пари за една тръба, която ще заровят в земята и сигурно ще получи американски наказания?

- Как виждате да се развие обстановката – ще има ли банкрути, бизнесът ще се съвземе ли през 2021 година?

- Част от компаниите към този момент банкрутират. Увеличаването на безработните е явен факт.

Вчера господин Радосвет Радев направи смъртоносен разбор на това, което сега се случва. Отрицателно е отношението към антикризисните ограничения на близо 70% от бизнеса. Само въвеждането на диференцирано Данък добавена стойност се утвърждава от 51% от бизнеса. Тоест явно пътят е през общи фискални ограничения.

Професор доктор Димитър М. Иванов засегна един проблем, който се назовава „ компании зомбита “. Това е към този момент европейски термин. Представлява наливане на средства в бизнеси, които е ясно, че по този начин или другояче няма да oживеят и просто се държат на командно дишане. Това се случва тогава, когато администрацията се пробва да насочва директни заплащания и директни помощи по свое убеждение в един или различен бранш. Това, което е проблем за нас е, че явно ние към този момент имаме зомби ръководство, тъй като ни ръководят политически трупове и единствено за тях не е ясно, че са политически трупове.

Другото, което се споделя през вчерашния ден – сподели го Светла Костадинова доста ясно, бюджетът за 2021 година е изработен по схемата, по която са правени бюджетите в последните 10-15 години. Ако това е обикновено за предходната година, то в една година, в която целият свят се промени, толкоз доста неща се трансформираха в България, когато има една ужасна спешна конюнктура, не може да се прави бюджет по същия шаблон. Бюджетът за 2021 година и направен по калъпа от предходната година, все едно че нищо не се е случило. Това значи, че ни ръководят хора, които са изгубили всякаква връзка с действителността.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР