Евтините и лесни за употреба свръхпреработени храни, като някои готови

...
Евтините и лесни за употреба свръхпреработени храни, като някои готови
Коментари Харесай

Изследване: Свръхпреработените храни състаряват |

Евтините и лесни за приложимост свръхпреработени храни, като някои подготвени ястия, бисквити, газирани питиета, бургери, благоприятстват биологичното стареене при хората, които ги употребяват постоянно, съобщи Франс прес, базирайки се на испанско проучване, оповестено в сп. " Америкън джърнъл ъв клиникъл нютришън ".

За задачите му експерти от университета на Навара са отчели дължината на теломерите - биологичен маркер за стареене, при 886 испанци над 55-годишна възраст, вземайки поради и всекидневната им консумация на свръхпреработени храни. На базата на получените резултати откривателите позволяват, че " неприятният " хранителен режим води до по-бързо стареене на клетките.

Участниците са били разграничени на четири групи - от най-редовни потребители на свръхпреработени храни (три или повече дневно) до нередовни (по-малко от две). Изследваните лица са дали проби от слюнка за генетичен разбор и са описали всекидневния си хранителен режим.

Проучвания свързват въпросните свръхпреработени храни, които нормално са прекомерно мазни, прекомерно сладки и солени, със болести като затлъстяване, хипертония, диабет и разнообразни видове рак. При постоянните консуматори, консумиращи на ден повече от три порции или ястия от тези индустриално модифицирани храни, е регистриран двойно по-висок риск от съкращаване на теломерите спрямо хората, които най-рядко ги включват в менюто си, съгласно проучването, показано на онлайн конференция, отдадена на затлъстяването (ECOICO 2020).

Теломерите съставляват защитни структури, които резервират стабилността и целостта на генетичното ни завещание и затова на ДНК, нужна за действието на всяка клетка в тялото. С напредването на възрастта теломерите стават по-къси. Дължината им се преглежда като маркер за биологична възраст на клетъчно равнище.

Авторите на актуалното проучване означават, че са нужни повече изследвания, с цел да потвърдят наблюденията им и евентуална причинно-следствена връзка. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР