Еврото се използва по-рядко като глобална разплащателна валута и през

...
Еврото се използва по-рядко като глобална разплащателна валута и през
Коментари Харесай

Eврото падна до 10-годишно дъно като глобална разплащателна валута

Еврото се употребява по-рядко като световна разплащателна валута и през март бележи най-големия си спад от 2011 година насам , оповестява " Блумбърг ".

Причината е, че инфлацията и войната в Украйна натежават върху привлекателността му за преводи.

Междувременно по данни на световната компания за финансови известия SWIFT, която обслужва над 11 000 финансови институции и 200 страни, американският $ остава преди всичко за десети следващ месец и господства в световните заплащания в по-голямата си част от 2013 година

SWIFT регистрира, че заплащанията с еврото са спаднали до 35,4% от общите покупко-продажби , което е най-ниският дял от първите месеци на пандемията.
 Цифрово евро през 2023 година
Цифрово евро през 2023 година

Екологичен потенциал към този момент работи по правене на регулаторната рамка

Поради геополитическата неустановеност и световната инфлация бизнес преводите се насочиха към $ поради ролята му на леговище. Доларът още веднъж бе най-използваната валута за световни заплащания предишния месец , като се усили до 41,1% от всички преводи на SWIFT, а това е най-големият му дял от април 2020 година насам.

Въпреки спада на японската валута, която този месец доближи до 20-годишно дъно по отношение на $, йената закупи известна известност през март, като нейният дял се увеличи до 2,8% от заплащанията, или най-вече от октомври насам. Делът на австралийския $ леко се намали.

В същото време делът на китайския юан в преводите падна до най-ниското равнище от ноември, защото стопанската система на страната остава разтърсена от Коронавирус локдауните.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР