Европейският център за ядрени изследвания (CERN) разработва планове за спиране

...
Европейският център за ядрени изследвания (CERN) разработва планове за спиране
Коментари Харесай

Големият адронен колайдер може да спре заради енергийната криза в Европа

Европейският център за нуклеарни проучвания (CERN) създава проекти за прекъсване на ускорителите на частици по време на пиковите часове на натоварвания на електрическата мрежа. Това значи, че Големият адронен колайдер може да спре, в случай че има спиране на електрозахранването в цяла Европа. Това оповестява „ Уолстрийт джърнъл “, базирайки се на ръководителя на комисията по ръководство на силата в CERN Серж Клод.

„ Наистина сме загрижени за стабилността на електрическата мрежа, тъй като вършим всичко допустимо, с цел да предотвратим прекъсването на тока в нашия район “, показва Клод.

CERN се намира в просторен комплекс на границата на Франция и Швейцария и е един от най-големите консуматори на електрическа енергия във Франция. По време на пиковите часове той употребява към 200 мегавата електрическа енергия: единствено три пъти по-малко от близкия град Женева.



Центърът се пробва да поддържа работата на колайдера и да избегне ненадейно спиране на електрозахранването, което може да извади от строя машина на стойност 4,4 милиарда $, разяснява Клод.

Големият адронен колайдер е един от осемте ускорителя на комплекса, а настрана има и два модератора на частици, които разрешават на учените да изследват антиматерия.

Центърът договаря със своя снабдител на електрическа енергия, който се управлява от френския енергиен колос EDF, с цел да получи авансово предизвестие по кое време да употребява по-малко електрическа енергия. По този метод CERN ще даде приоритет на прекъсването на други ускорители и ще понижи потреблението на електрическа енергия с цели 25%.

На 5 юли Големият адронен колайдер стартира денонощна работа след тригодишно спиране. Очакваше се да работи четири години при рекордна консумация на сила от 13,6 трилиона електронволта.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР