Европейският съюз (ЕС) ще проучи внимателно инвестицията на Microsoft в

...
Европейският съюз (ЕС) ще проучи внимателно инвестицията на Microsoft в
Коментари Харесай

Антимонополните експерти от ЕС ще проучат влиянието на Microsoft върху OpenAI след скандала с уволнението на Сам Алтман

Европейският съюз (ЕС) ще изследва деликатно инвестицията на Microsoft в OpenAI, който е водач в генеративния AI, за сходство с наредбите за сливания. Този интерес се дължи на последните промени в управлението на OpenAI и нарасналата се роля на Microsoft.

Последните събития в OpenAI, чийто ръб на шефовете в началото гласоподава за отстраняването на Сам Алтман от поста основен изпълнителен шеф, означиха повратна точка в историята на стартъпа. Това решение провокира непредвиден отговор от страна на Microsoft — главен вложител в OpenAI, който освен изрази желанието си да назначи Алтман на нова позиция в своята конструкция, само че също по този начин предложи и работа на други чиновници на OpenAI, които желаеха да изоставен компанията.

Всичко завърши с победоносното завръщане на Алтман като началник на OpenAI и назначението на нов ръб на шефовете, от който напуснаха няколко членове, подкрепящи отстраняването му. Забележително развиване беше маркирано в борда на шефовете на OpenAI като наблюдаващ без право на глас. Промените повдигнаха въпроси по отношение на ролята и въздействието на Microsoft върху OpenAI, изключително откакто американският софтуерен колос има забележителен дял в компанията.

Тази поредност от събития притегли вниманието освен на Европейски Съюз, само че и на регулаторните органи в Обединеното кралство и Германия. Особено удивително е, че Германската федерална работа за конкуренцията (FCO) изследва връзката сред OpenAI и Microsoft, даже и преди завръщането на Алтман, като не намира съображение за използване на законодателството за сливанията по това време. FCO обаче предизвести, че в случай че въздействието на Microsoft върху OpenAI се усили, организацията може да преразгледа решението си.

На собствен ред Европейската комисия интензивно изследва настоящото положение на конкуренцията в региона на виртуалните светове и генеративния изкуствен интелект. Като част от това изследване, комисията инициира две претенции за събиране на мнения и разбори от специалисти в тези области. Тези запитвания са ориентирани към насърчаване на по-задълбочено схващане за това, по какъв начин новите технологии въздействат на пазарната динамичност и конкуренцията.

Важна стъпка в този развой ще бъде организирането на семинар, плануван за второто тримесечие на 2024 година Събитието ще разиска резултатите от анкетите, ще събере разнообразни гледни точки и ще създаде тактики, които ще оказват помощ за поддържането на здравословна конкурентна среда на високотехнологичните пазари.

Представителят на Европейски Съюз акцентира нуждата от поддържане на конкуренцията в бързо разрастващите се области на виртуалните светове и генеративния ИИ. „ Виртуалните светове и генеративният AI напредват бързо. От жизненоважно значение е тези нови пазари да останат конкурентоспособни и нищо да не стопира фирмите да се развиват и да дават на потребителите най-хубавите и най-иновативни артикули “ — сподели Маргрет Вестагер, еврокомисар по конкуренцията. Тя също по този начин означи дейното наблюдаване на сливанията в AI, с цел да се подсигурява, че не се изкривява пазарната динамичност.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР