Европейският съюз е напът да сложи край на зависимостта си

...
Европейският съюз е напът да сложи край на зависимостта си
Коментари Харесай

ЕС се приближава към пълната енергийна независимост от Русия

Европейският съюз е напът да постави завършек на зависимостта си от съветските изкопаеми горива още през това десетилетие, излиза наяве от отчет на Европейската комисия, оповестен през днешния ден.

Европейските страни се насочват към втората си зима със мощно лимитирано ползване на съветски газ, защото Москва понижи до най-малко доставките предходната година след нахлуването си в Украйна, причинявайки енергийна рецесия с рекордно високи цени на газа в Европа.

Брюксел чака вносът на съветски газ в Европейски Съюз да спадне до 40 – 45 милиарда кубически метра тази година, в съпоставяне със 155 милиарда кубически метра през 2021-ва – годината преди войната. Европейски Съюз глоби вноса на съветски въглища и петрол по море, като към този момент единствено България, Унгария и Литва се употребяват с привилегии и към момента употребяват дирекнто съветски петрол.

Най-лошите последствия от рецесията може към този момент да са зад тила ни, само че няма място за блаженство “, написа Комисията в отчета си.

„ Енергийните пазари остават уязвими, дотациите за изкопаеми горива се усилиха по време на рецесията, инфлацията към момента е висока, сериозната ни инфраструктура би трябвало да бъде предпазена, в това число от саботажи “, се прибавя в него.

За да заменят съветския газ, страните от Европейски Съюз усилиха вноса от други снабдители и в това време понижиха потреблението на суровината. Норвегия измести Русия като най-големият снабдител на газ по тръбопроводи в Европейски Съюз и вносът на полутечен природен газ набъбна, воден от доставките от Съединените щати.

След като цените на газа доближиха своя връх през август 2022 година при €294/MWh, те паднаха до приблизително €44/MWh през юни 2023 година Цените на електрическата енергия пък доближиха своя връх от €474/MWh през август 2022 година и паднаха до приблизително €107/MWh в средата на тази година.

Състоянието на енергийния пазар в Блока през днешния ден демонстрира, че Европейски Съюз фрапантно понижава зависимостта си от съветските изкопаеми горива, чистите излъчвания на парникови газове в Европейски Съюз са намалели с към 3% през 2022 година

Като позитивна наклонност се отбелязва и че оборудванията за предпазване на газ бяха запълнени до 95% от потенциала преди зимата на 2022 – 2023 година и са цялостни над 98% през днешния ден, преди идния отоплителен сезон.

2022-ра пък беше рекордна година за нов безоблачен фотоволтаичен потенциал (+41 GW), което е с 60% повече от 2021 година (+26 GW). Новият вятърен потенциал на сушата и в морето е с 45% по-голям от 2021 година

През предходната година 39% от електрическата енергия е била генерирана от възобновими източници, а през май вятърът и слънчевата сила надминаха изкопаемите горива за първи път в производството на електрическа енергия в Европейски Съюз.

В отчета въпреки всичко се споделя, че Блокът би трябвало да продължи да обезпечава налична, надеждна и евтина сила за семействата и да покачва промишлената и икономическа конкурентоспособност на своята промишленост, като поддържа вложенията в чисти технологии.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР