Европейският парламент не забранява дюнерите. Членовете на ЕП се безпокоят

...
Европейският парламент не забранява дюнерите. Членовете на ЕП се безпокоят
Коментари Харесай

ЕК: Няма да забраняваме дюнерите

" Европейският парламент не не разрешава дюнерите. Членовете на Екологичен потенциал се безпокоят по отношение на предлагането на Европейска комисия за разрешаване на фосфатни добавки в замразеното месо за дюнери ", съобщи зам. представителят на институцията Маржори ван ден Бруке, представена от пресслужбата на Екологичен потенциал. Тя разясни, че има научни проучвания, съгласно които тези добавки могат да причинят сърдечно-съдови болести и сега е неразрешено да се прибавят в замразеното месо за дюнери. Преди да дадат зелена светлина за разрешаването на фосфатните добавки в дюнерите, както бе препоръчано от Европейска комисия, членовете на Комисията на Екологичен потенциал по околна среда, публично здраве и сигурност на храните взеха решение да изчакат резултатите от настоящото изследване на Европейския орган за сигурност на храните за вероятните негативни резултати на тези добавки. Решението на комисията на Екологичен потенциал ще би трябвало да бъде гласувано в пленарна зала и в случай че бъде утвърдено, настоящето състояние ще остане непроменено, т.е. фосфатните добавки няма да могат да се употребяват в замразеното месо за дюнери, съобщи още Ван ден Бруке.

Членовете на Комисията на Екологичен потенциал по публично здраве и сигурност на храните показаха съществени опасения по отношение на въздействието върху здравето на фосфатите, употребявани като хранителни добавки. Те се опълчиха на предлагането на Европейска комисия да разреши потреблението на фосфорна киселина, ди- и трифосфати и полифосфати (E 338-452) в замразеното месо (вкл. и за дюнери), без значение дали то е овнешко, агнешко, телешко, говеждо или птиче месо.

Ако Екологичен потенциал поддържа в пленарна зала възражението на Комисията по околна среда, публично здраве и сигурност на храните с безусловно болшинство (376 гласа), то предлагането ще бъде блокирано и Европейска комисия ще би трябвало да преработи законодателното предложение.

Правилата на Европейски Съюз по принцип не позволяват използването на фосфатни добавки в месни заготовки. Въпреки това, заради огромният брой изключения от тези правила, фосфатните добавки от ден на ден се употребяват в замразеното месо, с цел да запазят усета и да задържат водата.

Резолюцията ще бъде гласувана от Екологичен потенциал по време на пленарната сесия от 11 до 14 декември в Страсбург.
тагове дюнер европейска комисия забрана
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР