Европейският орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA) подкрепя

...
Европейският орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA) подкрепя
Коментари Харесай

Подкрепят ни за чакалнята на Еврозоната, но има още да чакаме

Европейският орган за обезпечаване и професионално пенсионно обезпечаване (EIOPA) поддържа България за влизане в Банковия съюз и присъединение на лв. във Валутно-курсовия механизъм II (ERMII), прочут като чакалнята за еврото.
Това излиза наяве от писмо на EIOPA до Европейската комисия, представено от в. " Капитал ", предава Mediapool.
 EIOPA дава позитивна оценка за осъществяването на уговорките на България във връзка с небанковия финансов бранш, като въпреки всичко се акцентира, че остават " терзания за степента на резистентност на българския осигурителен бранш ".
Устойчивостта на небанковия бранш е едно от шестте условия, които България през юли 2018 година се съгласи да извърши, с цел да бъде позволена в чакалнята за еврото и Банковия съюз. Въпреки това в последните две години страната има съществени проблеми в бранш " Застраховане " като да вземем за пример дефицит на премийния доход по " Гражданска отговорност " и интернационален мониторинг в системата " Зелена карта " поради неизплащане на вреди.
Въпреки позитивното си мнение, EIOPA предлага Комисията за финансов контрол да поеме спомагателни задължения, с цел да бъде подкрепено влизането в ERM II. " КФН и EIOPA се споразумяха през август 2019 година за проект за надзорни дейности с детайлни ограничения във връзка с самостоятелни застрахователи ", се споделя в писмото.
Mediapool напомня, че държавното управление планираше страната да влезе в ERMII и в Банковия съюз до юли 2019 година. Темата обаче бе отсрочена за есента, само че въобще не бе повдигната повече.
В края на юли Европейската централна банка (ЕЦБ), която би трябвало да вземе решението за присъединението към Банковия съюз, разгласи резултатите от осъществените от нея стрес проби и инспекция на активите на шест банки. От тях излезе, че единствено ПИБ и Инвестбанк имат финансов дефицит. На базата на тестванията Франкфурт трябваше да се произнесе дали е подготвен да влезе в така наречен " тясно съдействие " със София.
Новият ръководител на банката Кристин Лагард би трябвало да встъпи в служба на 1 ноември. Освен това, напрежението в еврозоната се ускорява поради разнобоя в ЕЦБ по отношение на новите ограничения за поддръжка на стопанската система посредством изкупуване на дълг и в допълнение събаряне на негативните лихви.
Решението във връзка с ERMII също е в задънена улица, защото новата Европейска комисия още не може да се образува поради отхвърлените комисари от европарламента. От друга страна, влизането в ERMII би трябвало да се поддържа политически от всички страни в еврозоната плюс Дания, за което също няма гаранции.
Очаквайте коментар на специалисти особено за Actualno.com.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР