Европейските лидери се договориха да работят заедно със Съединените щати

...
Европейските лидери се договориха да работят заедно със Съединените щати
Коментари Харесай

Евролидерите и САЩ се договориха да работят заедно срещу Covid пандемията

Европейските водачи се договориха да работят дружно със Съединените щати против пандемията от Covid-19 като най-големи производители на ваксини. Това стана ясно след завършилата нощес видеоконференция на европейските водачи, в която взе участие и американският президент Джо Байдън. 

Лидерите подчертаха, че рестриктивните мерки, в това число и за маловажните пътувания, би трябвало да останат на този стадий. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предизвести, че Европа се намира при започване на третата вълна от Covid19, а в доста страни-членки болестта още веднъж се разраства. Тя обаче добави, че смъртността остава по-ниска по отношение на разпространяването на вируса и по този начин се вижда първият резултат от имунизирането. 

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел открои като неотложно да се работи за възстановяване на производството и разпределението на имунизациите.

Мишел приветства Съединените щати за завръщането им в Европа след успеха на Байдън. Американският президент открои измежду тематиките от съвместен интерес, с изключение на отговора на пандемията против Covid19, битката с климатичните промени, задълбочаването на икономическите връзки и нуждата от гаранции, че разпоредбите ще се дефинират от демократични, а не от автократични страни.

Европейските водачи показаха подготвеност да продължат съдействието си с Турция по въпроси като миграцията, опазването на границите и битката против тероризма.

Те обаче предизвестиха, че ще решат през юни дали да задълбочат връзките си с нея според от това дали ще продължи да демонстрира градивно държание в Източното Средиземноморие. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР