Европейски учени твърдят, че са постигнали голям пробив в развитието

...
Европейски учени твърдят, че са постигнали голям пробив в развитието
Коментари Харесай

Научен пробив: Стъпка по-близо сме до създаване на екологично чиста енергия

Европейски учени настояват, че са постигнали огромен пробив в развиването на безграничен източник на екологично чиста сила. Те се стремят към създаване на нуклеарен синтез - енергийният развой, който се случва в ядрата на звездите и ги зарежда.

Базираната в Обединеното кралство лаборатория JET е подобрила личния си международен връх за количество сила, което може да се извлече посредством сплескване на две форми на водород.

Ако нуклеарният синтез може да бъде сполучливо пресъздаден на Земята, това крие капацитет за на практика неограничени доставки на сила с ниски равнища на въглеродни излъчвания и радиация.

Експериментите са произвели 59 мегаджаула сила за пет секунди (11 мегавата мощност). Това е над два пъти повече от постигнатото при сходни проби през 1997 година

Енергията не е огромна като количество - задоволителна е единствено за сваряване на към 60 котлона вода. Експериментът обаче удостоверява градивните решения, направени за създаване на още по-голям реактор за термоядрен синтез, който се създава във Франция.

Центърът ITER е финансиран от „ консорцуим “, зад който стоят държавните управления на европейски страни, Съединени американски щати, Китай и Русия, написа BBC. Очаква се реакторът да е последната стъпка, която да потвърди, че нуклеарният синтез може да бъде благонадежден източник на сила през втората половина от този век.

" Експериментите на JET ни приближават с още една стъпка до силата от термоядрен синтез ", споделя доктор Джо Милнс - началник на интервенциите в лабораторията на реактора. " Демонстрирахме, че можем да създадем минизвезда в нашата машина, да я задържим там за пет секунди и да получим висока продуктивност, което в действителност ни води в нова среда “.

Термоядреният синтез се основава на правилото, че силата може да се освободи посредством сливане на атомни ядра, а не посредством разделянето им, както е в тази ситуация с реакциите на разделяне, задвижващи съществуващите атомни електроцентрали.

В ядрото на Слънцето голямото гравитационно налягане разрешава това да се случи при температури от към 10 милиона градуса по Целзий. При доста по-ниското налягане на Земята, температурите за синтез би трябвало да са доста по-високи - над 100 милиона градуса по Целзий. Не съществуват материали, които да устоят на директен контакт с такава топлота. Затова, с цел да реализиран термоядрен синтез в лаборатория, учените са създали решение, при което свръхнагрят газ или плазма се държи в магнитно поле с формата на поничка.

JET, ситуиран в Кълъм, Оксфордшир, е пионер в този метод за термоядрен синтез - от близо 40 години.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР