Европейски учени постигнаха пробив в опитите да използват ядрения синтез

...
Европейски учени постигнаха пробив в опитите да използват ядрения синтез
Коментари Харесай

Европейски пробив в опитите да използват ядрения синтез за практически цели

Европейски учени реализираха пробив в опитите да употребяват нуклеарния синтез за на практика цели. При опит край Оксфорд, Англия, беше създадено рекордно количество сила при нуклеарен синтез, което може да докара до безграничен източник на нисковъглеродна сила.

Експериментът е осъществен в Центъра за синтез на сила на Кълъм в Оксфордшир, Англия. Учените съумяват посредством нуклеарен синтез - енергийния развой, който зарежда звездите в космоса, да генерират 59 мегаджаула сила за малко над 5 секунди или това е 11 мегавата. Това е повече от два пъти от предходния връх от 1997-ма година, изяснява Тони Доне:

" Преодолявахме спънка след спънка, с цел да създадем термоядрена плазма, която освобождава 59 мегаджаула сила за 5-секунден подтик. "

Резултатите са най-ясната проява досега за капацитета на термоядрената сила да доставя безвредна и устойчива нисковъглеродна сила ", споделят учените.

За опита е употребена машина с формата на поничка и се назовава токамак. В тази машина се слагат дребни количества гориво, състоящо се от деутерий или именуван още тежък водород и тритий - и двата детайла са изотопи на водорода. Тези субстанции се нагряват до температури 10 пъти по-високи от тези в центъра на слънцето, с цел да се сътвори плазма. С помощта на свръхпроводникови електромагнити, машината се върти, стопява и освобождава голяма сила като топлота.

С нуклеарен синтез може да се освобождава близо четири милиона пъти повече сила от изгарянето на въглища, петрол или газ и на практика не основава боклуци.

Вече се строи по-осъвременена версия на машината в Оксфорд и тя се намира в южна Франция.

Данните от опита в Оксфорд може да се окажат решаващи за работата на над 300 учени във Франция, а мегапроектът се създава в съдействие сред Европейския съюз, Китай, Индия, Япония, Южна Корея, Русия и Съединените щати.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР