Европейската централна банка не трябва да следва точните стъпки на

...
Европейската централна банка не трябва да следва точните стъпки на
Коментари Харесай

Лагард: ЕЦБ няма да подражава на ходовете на Фед по отношение на паричната и лихвена политика



Европейската централна банка не би трябвало да следва точните стъпки на Федералния запас на Съединени американски щати във връзка с своята парична политика, съобщи в четвъртък шефът на ЕЦБ Кристин Лагард пред радио France Inter.

Попитана за политиката за противопоставяне на ценовия напън, Лагард уточни, че ЕЦБ не би трябвало да работи толкоз самоуверено като Фед на Съединени американски щати заради другата икономическа обстановка.

" Цикълът на икономическото възобновяване в Съединени американски щати изпреварва този в Европа. Следователно имаме всички аргументи да не действаме толкоз бързо и толкоз брутално, колкото може да си представим, че Фед ще направи ", сподели тя.

Нейното изказване идва на фона на сигналите от страна на Федаралния запас, че може да увеличи лихвените проценти по-рано от предстоящото (още през месец март) и да стартира да понижава общите си активи, закупени по стратегиите за " количествени облекчения ".

" Има някои знаци, които допускат, че провокациите, свързани с веригите на доставки, отшумяват, което евентуално ще способства за стабилизирането на цените ", уточни още Лагард.
Според нея инфлацията " последователно ще намалее през 2022 година " и ще продължи да спада през 2023 и 2024 година, защото се чака съществени мотори на инфлацията, като да вземем за пример възходящите цени на силата и затруднените доставки, да стартират да отслабват.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР