Европейската прокуратура, ръководена от Лаура Кьовеши, обяви първите си действия

...
Европейската прокуратура, ръководена от Лаура Кьовеши, обяви първите си действия
Коментари Харесай

Нова акция на Кьовеши в България: Разследват се договори на НКЖИ за над 241 млн. евро

Европейската прокуратура, ръководена от Лаура Кьовеши, разгласи първите си дейности по ново следствие за хипотетична машинация по европроекти за 241 млн. евро.

Двама души са задържани, извършени са и разпити на чиновници в Националната компания " Железопътна инфраструктура ", която е формалният адресат на парите за рационализация на ЖП-мрежата в България.

Прокуратурата на Кьовеши има подозрения за " престъпни закононарушения, в това число корист с европейски фондове и пране на пари ".

От институцията оповестяват, че са извършени претърсвания в 28 местоположения в областите София, Бургас, Варна, Стара Загора, Смолян и Пазарджик.

Под контрола на Европрокуратурата са попапднали два плана за възобновяване на железопътната инфраструктура в България.
Първият план е за линията сред Костенец и Септември - част от влаковия маршрут София-Пловдив - койото е получил над 130 млн. евро от Европейската изпълнителна организация по климата, инфраструктурата и околната среда. Изпълнителят по контракт е ДЗЗД " Костенец-Септември 2018 ", в което вземат участие бълграската " Транс Логистика " и румънската " Аркада Къмпани ".Вторият план е за линията сред Оризово и Михайлово (част от трасето Пловдив-Бургас), получило над 111 млн. евро по Програма " Транспорт " на Европейски Съюз. Избраният реализатор е ДЗЗД " Евро жп инфраструктура ", в което влизат българската компания " Инфраструктурно строителство " АД и испанската " Марко Обра аудитория ".
Строителните работи по двете секции към момента не престават, само че към този момент са направени няколко заплащания към изпълнителите от страна на НКЖИ.

Разследващите считат, че изпълнителите са създали фиктивни парични прехвърляния към верига от кухи компании, което е довело до изтеглянето на кешови суми от над 2,5 млн. евро от лица с престъпни досиета.

От прокуратурата на Лаура Кьовеши припомнят, че " всички наранени лица се считат за почтени до доказване на противното от способените български съдилища ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР